Uytdehaage wint goud en verbetert wereldrecord

De Nederlandse schaatsploeg heeft in het openingsweekeinde van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City een gouden en een zilveren medaille gewonnen. Jochem Uytdehaage won zaterdag de vijf kilometer in een nieuw wereldrecord. Renate Groenewold eindigde gisteren op de drie kilometer als tweede achter de Duitse Claudia Pechstein.

De 25-jarige Uytdehaage maakte als Europees kampioen bij de allrounders zijn favorietenrol waar op het openingsnummer bij het schaatsen. Hij verbeterde in de voorlaatste rit het wereldrecord van zijn landgenoot Gianni Romme, die zich niet had geplaatst voor de vijf kilometer in Salt Lake City. Uytdehaage reed op de snelle indoorbaan een nieuwe toptijd van 6,14.66 minuten. Hij was ruim vier seconden sneller dan Romme twee jaar geleden in Calgary. Uytdehaage heroverde op Romme de leiding op de wereldranglijst aller tijden.

De twee andere Nederlandse stayers stelden teleur op de vijf kilometer. Carl Verheijen en Bob de Jong eindigden niet zoals voorspeld op het erepodium. Verheijen werd zesde. Bob de Jong eindigde op de dertigste plaats. De zilveren medaille ging verrassend naar de Amerikaan Derek Parra. Het brons was voor de Duitser Jens Boden.

Bij de vrouwen eindigde Groenewold als eerste Nederlandse op de drie kilometer onder de grens van vier minuten. Ze reed sneller dan het oude wereldrecord van Pechstein, maar de Duitse verbeterde in de voorgaande rit haar eigen toptijd. Het nieuwe wereldrecord is nu 3,57.70 minuten. Het Nederlands record van Groenewold staat op 3,58.94.

Van de andere twee Nederlandse deelneemsters eindigde Tonny de Jong op de vijfde plaats. Gretha Smit werd elfde. De Canadese Cindy Klassen won verrassend de bronzen medaille. De Duitse favoriete Anni Friesinger stelde teleur met een vierde plaats. De Oostenrijkse skiër Fritz Strobl won gisteren de gouden medaille op de afdaling. Hij bleef op het koningsnummer van de Winterspelen de Noor Lasse Kjus (zilver) en zijn landgenoot Stephan Eberharter (brons) voor.

winterspelen pagina's 17, 18 en 20