Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Hadden we die Willem-Alexander niet kunnen vragen of hij die vlag had willen dragen? In ruil voor zijn royale bruiloft, die wij met zijn allen betaald hebben. Of hij met zijn Argentijnse deerne nou in Sankt Moritz of in Salt Lake City skiet? Sneeuw is sneeuw.

None

Wat mij nog het meest verbaasd heeft, is dat die bobsleeër Arend Glas zich niet onmiddellijk gemeld heeft om dit nationalistische klusje te klaren. Of misschien was het iets voor Pim Fortuyn geweest (Hoe lang ben ik in beeld?). Tweemansbob met Arend. Wie van de twee stuurt? Wie het beste rechts kan houden. Dat wordt geheid ruzie. Flauw om Arend te achtervolgen met zijn lichtbruine verleden. Daarbij, wat heeft sport met politiek te maken? Niks toch?

Wat een geluk dat die vrolijke Jochem Uytdehaage en die nuchtere Renate Groenewold het niet als een eer hebben gezien. Anders hadden ze vijf uur moeten kleumen. Eerst drie uur buiten het stadion en dan nog twee uur in het stadion. Bombastische hymnes, die het ontsteken van de vlam moeten begeleiden. Sportofficials hebben iets met fascistisch klinkende melodietjes. Wel eens goed naar het riedeltje geluisterd dat ze altijd bij de Champions League spelen? Je moet je rechterarm echt tegenhouden. Nee, Renate en Jochem hebben in Amerika gewoon gedaan waar ze voor kwamen. Ze hebben geschaatst! En hoe? Magistraal. Daarna zag ik Jochem met een vlag en dat deed hij prima. Schaf die rare openingsceremonie toch af. Bejaardentelevisie. Vlam in de pijp, speechje van Rogge en hup, aan de slag met zijn allen. Kan in een minuutje of tien klaar zijn. Maar dit is achterhaald ceremonieel geneuzel! En Amerika mag wel eens iets aan zijn vlag doen. Wat een gehavende dweil. Wat sport met politiek te maken heeft? Niets toch? Zeker niet op de Olympische Spelen.

    • Youp van ’t Hek