Rabbae niet op kieslijst

Oud-duolijsttrekker Mohammed Rabbae (60) staat definitief niet op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede-Kamerverkiezingen. De partijleden gaven hem afgelopen zaterdag op een partijcongres onvoldoende steun voor een plek op de kieslijst.

De kandidatencommissie had hem enkele weken geleden ook al niet voorgedragen voor een plaats op de lijst. Rabbae, sinds 1994 Kamerlid, verloor met enkele stemmen verschil de strijd om de plaatsen vier, zeven, acht en negen, waarvoor hij zich beschikbaar had gesteld.

De aftocht van Rabbae leidde tot een emotioneel moment op het partijcongres. Tranen vloeiden in de partijtop en de zaal gaf hem een staande ovatie terwijl hij de zaal verliet. Politiek leider Rosenmöller luidde hem uit als ,,een groot politicus''.

Rabbae zei dat hij zich ,,een beetje in de steek gelaten'' voelde, omdat de leden niet de ,,fout'' van de kandidatencommissie goedmaakten. De commissie had ten onrechte van Rabbae begrepen dat hij alleen voor de vierde plaats beschikbaar was. Zo hoog wilde de commissie Rabbae niet en daarom was hij geheel van de lijst gelaten.

De leden volgden vrijwel geheel de kandidatenlijst van de commissie. Na de onomstreden top drie (Rosenmöller, Halsema en Vos) kozen zij nieuwkomer Duyvendak op vier. Interne campagnes van teleurgestelde zittende Tweede-Kamerleden leidden tot niets. Van der Steenhoven (nu op twaalf) wisselde met nieuwkomer Strik (nu op dertien).