Programmering Oerolfestival 2002 bekendgemaakt

Het 21ste Oerol Theaterfestival op Terschelling vindt deze zomer plaats tussen 14 en 23 juni. De eenmalige openingsvoorstelling, 9x9, wordt op 14 juni gegeven aan de Noordzeekust door choreograaf Christine De Smedt met haar gezelschap Les Ballets C. de la B. Negen dansers maken de produktie samen met 72 eilandbewoners.

Oerol-directeur Joop Mulder benadrukt de noodzaak van een eigen individualiteit, zowel van Terschelling als eiland als van zijn bewoners. ,,Nu Europa alleen nog gezien wordt als `het grote Europa' moet iedereen proberen zijn onafhankelijkheid te behouden. Het thema van dit jaar, het eerste seizoen na de invoering van de euro, luidt daarom Eilandrijk. Dans heet een grensoverschrijdende discipline te zijn, dus er zijn veel dansvoorstellingen geprogrammeerd. Maar er is ook veel teksttheater.''

Het Friestalige gezelschap Tryater komt op Terschelling werken aan een nieuwe voorstelling, die regisseur Judith de Rijke maakt met theatermakers uit acht Europese landen. Elk brengt zijn eigen taal en zijn eigen geschiedenis mee. Voorts zijn op Terschelling gezelschappen te verwachten als Growing Up in Public, De Onderneming en Het Monsterverbond. Het Friese gezelschap Sylt brengt een bewerking van een stuk van de Poolse schrijver Slawomir Mzorek. Tol uit Antwerpen maakt een voorstelling op locatie over Delfts Blauw aardewerk, Faience. In totaal produceert Oerol 2002 veertig nieuwe voorstellingen, die alle moeten voldoen aan één voorwaarde: ze moeten op Terschelling gemaakt worden.