Positie leider moslims onzeker

Het bestuur van de overkoepelende stichting Islamitische Scholen Bestuur Organisatie (ISBO) zal zich op korte termijn buigen over de vraag of de positie van voorzitter Mohammed D. onhoudbaar is geworden. Naar nu bekend is geworden is voorzitter Mohammed D.(36) medio vorige maand gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van Rachid El Oiryachi.

D. is na zes dagen hechtenis op 26 januari op last van de rechter-commissaris weer op vrije voeten gesteld wegens onvoldoende bewijzen van zijn betrokkenheid bij de verdwijningszaak.

De 31 islamitische basisscholen en twee middelbare scholen Amsterdam en Rotterdam die zijn aangesloten bij de ISBO, tellen ruim zevenduizend leerlingen.

D. werd gearresteerd na een uitzending van Opsporing Verzocht over El Oiryachi, die sinds 12 oktober 1998 wordt vermist. De uitzending leverde de politie 25 tips binnen. Daarop werden vier mannen, onder wie Mohammed D., gearresteerd. Eén van hen zit nog steeds vast en komt volgende week voor. Ten tijde van zijn verdwijning zou El Oiryachi bezig zijn geweest een tranpsport van hash vanuit Spanje naar Nederland te regelen.

D. heeft het bestuur van de ISBO nooit ingelicht over zijn arrestatie, zegt secretairs M. Akbulut. Bestuursleden moesten de arrestatie uit de kranten vernemen. D. vertelde zijn collega's dat hij om privé-redenen even weg was.

,,Deze ontwikkeling kan schadelijk zijn voor onze stichting,'' aldus Akbulut, die de voorzitter per e-mail heeft uitgenodigd tekst en uitleg te komen geven, waarna het bestuur zal besluiten of D. als voorzitter kan aanblijven. D. heeft nog niets van zich laten horen.

D. was onbereikbaar voor commentaar.