Nederland geeft vijf mln aan Olympic Aid

Namens de Nederlandse regering maakte staatssecretaris Vliegenhart zaterdag bekend vijf miljoen euro te schenken aan Olympic Aid. De door voormalig schaatser Johan Olav Koss opgerichte stichting zet zich in voor het welzijn van kinderen in de derde wereld.

Veel bijval kreeg de staatssecretaris, die de cheque mede namens minister Herkens van Ontwikkelingssamenwerking overhandigde. ,,De grootste gift die we ooit hebben gehad'', zei Koss. ,,Dit komt ten goede aan `mijn' kinderen'', zei oud-premier Lubbers. ,,Ik hoop dat dit voorbeeld navolging krijgt in veel landen.''

Graag legde Lubbers nog eens uit hoe belangrijk sport is, bijvoorbeeld in de vluchtelingenkampen. ,,Zorgen voor veiligheid en voedsel alleen is niet voldoende. We hebben te maken met kinderen die traumatische ervaringen achter de rug hebben. In dat opzicht is sport van onnoemlijk groot belang. Het maakt de kinderen sterker.''

Koss heeft in zijn stichting – in 1994 opgericht om de nood in de getroffen voormalige olympische stad Sarajevo te verzachten – sport en gezondheidsprojecten aan elkaar gekoppeld. Eerder in Salt Lake City sloot de Noor een samenwerkingsverband met een internationaal vaccinatie-bureau.

Olympic Aid krijgt van het Nederlandse kabinet de vijf miljoen euro in de komende drie jaar voor twee specifieke programma's. Het eerste richt zich op gezondheid door voorlichting, beweging en vaccinatie. Het tweede project betreft het organiseren van sport en spel in vluchtelingenkampen.