NEC berooft FC Utrecht van record in eigen huis

NEC had gisteren in Nieuw Galgenwaard slechts zes minuten nodig om FC Utrecht te bedwingen. Binnen dat tijdsbestek had de Nijmeegse ploeg drie keer gescoord. Uiteindelijk won NEC met 4-1, de eerste uitzege in vijftien maanden. Voor de thuisclub betekende het de eerste nederlaag op eigen veld sedert september 2000.

FC Utrecht verloor niet alleen de wedstrijd, maar ook Zwaanswijk met een rode kaart. Hij incasseerde al vroeg in de wedstrijd geel, maar kreeg in de slotminuut direct rood na het torpederen van tegenstander Demouge. NEC-coach Neeskens had rekening gehouden met winst in Utrecht. ,,Dit was het moment om Utrecht te kloppen. Ze speelden de vijfde wedstrijd in twee weken en misten een bepalende speler als Vreven. Doelbewust koos ik voor een agressieve en aanvallende speelwijze. Na de 3-0 heeft NEC het duel gecontroleerd.''

SC Heerenveen weet na vier uitwedstrijden op rij eindelijk hoe het buiten het Abe Lenstra stadion het spel moet maken. De ploeg van Foppe de Haan versloeg in Alkmaar AZ met 2-0 door doelpunten van Allbäck na een blunder van reserve-doelman Nijkamp en Selakovic. Door de derde overwinning behield de ploeg de aansluiting met de top van de eredivisie. Heerenveen behaalt dit seizoen vooral in eigen huis de punten bijeen. In uitduels werd tot de confrontatie met AZ alleen bij Sparta en Roda JC gewonnen. ,,Het verschil tussen onze uit- en thuiswedstrijden was groot. Maar we hebben in deze serie veel progressie gemaakt'', constateerde De Haan tevreden.

Voor Sparta lijkt het seizoen weer uit te draaien op nacompetitie. De Rotterdammers verloren zaterdagavond op het Kasteel het cruciale treffen tegen concurrent De Graafschap: 1-3. Alleen in de eerste helft kwam Sparta tot aanvaardbaar voetbal, daarna ging de ploeg van trainer Rijkaard ten onder aan organisatorische fouten. Vooral de wisselwerking tussen middenveld en verdediging deugde niet. De Graafschap profiteerde daar dankbaar van en had weinig moeite om de achterstand bij rust (doelpunt Sanou) weg te werken. De gretige Van Vossen (2) en Smit bezorgden de Doetinchemmers de tweede uitzege van het seizoen.

De teleurstelling bij Rijkaard was na afloop groot. Hij had na de verdienstelijke gelijke spelen in de uitduels tegen NEC en NAC op meer gehoopt. Sparta speelde ook een aardige eerste helft, maar verzuimde na de fraaie treffer van Sanou, in de twintigste minuut, de bevrijdende 2-0 te maken. Blinker, Zijm en Sanou waren echter ongelukkig in de afwerking of stuitten op de doelman Postma.

Vitesse was zaterdag opnieuw niet bij machte degradatiekandidaat Fortuna Sittard te kloppen. Na een 0-0 gelijkspel eerder in Limburg en een verrassende bekeruitschakeling werd het, ditmaal in Arnhem, 1-1. Vitesse incasseerde twee verliespunten. Fortuna schreef een winstpuntje bij op het schamele puntentotaal, zeker omdat Sparta verloor van De Graafschap. Trainer De Koning was er blij mee: ,,PSV en Feyenoord wonnen met 1-0 van ons. Hier konden we op de laatste adem een gelijkspel vasthouden.'' Hamming bezorgde Fortuna een 1-0 voorsprong, Martel tekende voor de gelijkmaker.