Ne-der-land wordt wak-ker

En nu zitten alle kippen weer tevreden op hun oude stok.

Na veel gekakel en gedoe hebben ze gisteren het kale haantje met vereende krachten uitgedreven. Artikel 1 van de Grondwet, de basis van alles, in twijfel getrokken door Pim Fortuyn. Die kans lieten ze niet passeren.

VVD-leider Dijkstal was zijn onverstoorbare zelf, maar zei precies waar het om ging. Terecht was hij niet opgefladderd, zei hij. ,,Wat ik vanmorgen las, daar maak ik mij grote zorgen over'', zei hij over Fortuyns opmerkingen in De Volkskrant. ,,Ik wil helemaal niet wakker geschud worden over artikel 1 van de Grondwet''

Afwezig in het rijtje boze politici was CDA-leider Balkenende. PvdA-leider Ad Melkert volgde de precieze regieaanwijzingen voor de verdediging van de rechtsstaat. Hij gaf geen interviews maar sprak aan een katheder. Fortuyn ,,gaat hier (hier met vinger wijzen) een grens o-ver die Nederland niet mag pas-seren. (hier met knuist op de katheder maar niet te hard, anders wordt het stemgeluid door gebonk onderbroken). Ne-der-land wordt wak-ker. (en nu ritmisch met vuist zwaaien) Par-tij van de Ar-beid, zet je schrap, wij kiezen voor één sa-men-le-ving voor al-le Ne-der-lan-ders. (En nu werd het vuistgebonk hinderlijk) Wij zijn (bonkbonk) tegen de (bonk) tweedracht die nu door (bonk) Fortuyn en zijn volgelingen van Leefbaar Nederland wordt gezaaid. Wij zullen in ac-tie komen.'' Hoera.

En onmiddellijk begreep ik waarom Dijkstal in peilingen zoveel vaker wordt getipt als de ideale premier.

NOS-correspondent Job Frieszo deed enthousiast mee met de Pim-jacht en toonde ter vergelijking zelfs een oud rood-wit-blauw-kleurig partijprogramma van de extreem-rechtse Centrumpartij. Maar ik miste een heldere uitleg van wat Fortuyn precies had gezegd. Namelijk dat artikel 1 desnoods moest wordt geschrapt als imam El Moumni niet mocht zeggen wat hij van homo's zoals Pim dacht en hij niet mocht terugroepen wat hij van de islam dacht.

Die nuance kwam zondag later in Buitenhof tot zijn recht bij een debat tussen rechtsgeleerden over de spanning tussen het discriminatieverbod en de vrijheid van meningsuiting. Maar daarnaast had professor Pim nog andere dingen gezegd. Fortuyn zelf deed alsof er niets was gebeurd. Zondagochtend was hij nog bij Business Class, het gesponsorde programma van Harry Mens. ,,Pim, wat ben je allemaal aan het doen? Loop je niet te hard van stapel?'', vroeg de grootmakelaar en Pims weldoener oprecht bezorgd. Niets aan de hand, zei Pim: ,,Het staat allemaal in mijn boek.'' Helaas was het een dag eerder opgenomen zodat het ontslag van de omstreden auteur er niet in was verwerkt.

De Leefbaar Nederlanders geven geen persconferenties maar verschijnen in uitgebreide live talkshows, zodat de journalisten voor de poorten van studio's de wacht moesten houden. Malle shots van een genietende Fortuyn in de rol van kandidaat-premier achterin zijn donkerblauwe Daimler, de zwaaiende hand uit het raam stekend. Fortuyn mocht wel heel Netwerk volpraten. Fons de Poel kreeg geen vat op prof-debater Fortuyn, die ongehinderd zijn oproep deed aan de kiezers dat hij, ondanks het ontslag door het bestuur, nog beschikbaar was. In Buitenhof mocht Jan Nagel lang uitpakken. Leefbaar Nederland is geen rechtse partij, zei Nagel, maar wat is dan nog het verschil met het CDA en de VVD? Helaas was de geleerd kijkende Peter van Ingen aan de beurt als interviewer en dan zijn de vragen altijd minder goed. Nagel deed ook een uitval naar de interviewer van De Volkskrant, Hans Wansink, die met zijn Haagse collega's Zonneveld van VN, Willem Breedveld van Trouw en Mark Kranenburg van NRC Handelsblad tegen Leefbaar Nederland zou samenzweren in een werkgroep voor de PvdA-denktank Wiardi Beckmanstichting. Zo'n werkgroep lijkt me onverstandig, alleen al omdat deze journalisten zich, hoe integer ook, kwetsbaar maken voor dit soort beschuldigingen. Zo'n abstracte werkgroep kan beter buiten de PvdA staan. Na Buitenhof had de VPRO de middag gewijd aan Adiós Nonino, de geliefde tango van voormalig junta-minister Zorreguieta. Die staat overal op nummer één. Het zijn verwarrende tijden.

    • Maarten Huygen