Machlas zelfs onberekenbaar voor Ajax-coach Koeman

Nikos Machlas blijft onberekenbaar. Voor zijn tegenstanders, zijn ploeggenoten en zelfs voor z'n trainer. Ronald Koeman wilde hem gistermiddag in de 75ste minuut van het duel met RKC wisselen, toen de spits van Ajax hem vrijwel op hetzelfde moment verraste met een doelpunt. De Griek rondde een actie van Van der Meyde tot zijn grote opluchting feilloos af. Het was zijn vierde treffer in 140 minuten, ofwel drie invalbeurten in drie wedstrijddelen. Koeman liet zich niet imponeren en haalde Machlas toch naar de kant. Zo bestond de indruk dat het om een applauswissel ging, maar het tegendeel was waar.

Koeman wilde meer activiteiten in het centrum van de aanval en daar toonde Machlas steeds vaker zijn beperkingen. Na twee foute passes in kansrijke posities vond de jonge trainer van Ajax het welletjes. De magere voorsprong (1-0) was op dat moment een juiste afspiegeling van de wedstrijd. Ajax zette RKC te weinig onder druk, het spel van de medekoploper was allerminst hoogstaand.

Koeman is geen fan van Machlas. Hij vindt de speltechnische kwaliteiten van de Griek onvoldoende. Liever geeft hij Ibrahimovic een vaste plek in zijn elftal. Maar de Zweed bewaart zijn talenten nog voor de trainingen.

Nu Machlas in elke wedstrijd met doelpunten zijn kans grijpt, kan Koeman niet meer om hem heen. Hoewel de trainer gisteren over zijn spel niet tevreden was, zal hij Machlas de volgende wedstrijd toch weer een basisplaats geven. Daarom wordt de man die zo graag wil bewijzen dat hij het niveau van Ajax aankan geconfronteerd met een nieuw probleem: hij heeft na bijna drie seizoenen eindelijk de scherpte gevonden, maar moet desondanks op zijn hoede blijven omdat zijn trainer het eigenlijk niet in hem ziet zitten.

Twijfels kent collega-spits Rick Hoogendorp ook bij RKC. De Waalwijkers domineerden gisteren een deel van de wedstrijd, maar het rendement voor het doel van Ajax was gering. Dat weet trainer Martin Jol vooral aan het statische optreden van Hoogendorp. ,,Hij wacht te vaak op die ene kans. Ricky is mobieler dan Machlas, maar beweegt nog minder. Hij moet zorgen dat hij beter aanspeelbaar is en dat zijn tegenstanders het ook moeilijk met hem hebben als de kansen niet komen. Hoogendorp maakte vandaag niets klaar.''

De spits zelf kaatste de bal terug en was van mening dat hij door zijn ploeggenoten juist te weinig bruikbare ballen had gekregen. Hoogendorp was door Jol naar de kant gehaald in een fase dat RKC alle bruikbare, aanvallende krachten nodig had om een achterstand goed te maken. De Hagenaar dacht (ten onrechte) dat hij moest douchen wegens zijn pijnlijke enkel. En verder wilde hij er niet op reageren om geen problemen met de trainer te krijgen. ,,Dat begrijp je toch wel hè?''

Ajax handhaaft zich aan de kop van de eredivisie zonder sprankelend voetbal. De directe concurrenten, Feyenoord en in mindere mate PSV, maken evenmin een overtuigende indruk. Het zou in het voordeel van Ajax kunnen werken dat die teams een zware kluif (tegen Glasgow Rangers en Leeds United) te wachten staat voor de UEFA Cup. Toch zal Ajax meer raffinement in zijn spel moeten leggen om kans te maken op de titel, beseft ook Koeman.

Aanvallend was het vaak voorspelbaar, wat Ajax demonstreerde, en dus redelijk eenvoudig te verdedigen. Van de flanken kwamen van Wamberto en vooral Van der Meyde genoeg voorzetten, maar in het centrum van de aanval stonden hun ploeggenoten vaak niet goed opgesteld. Met het inbrengen van Hossam alias Mido hoopte Koeman de ruimte die ontstond toen centrale verdediger Govedarica de aanval van RKC ging versterken beter te benutten. Maar de 2-0 voorsprong dankzij de doelpunten van Machlas werd juist verkleind door een treffer van Govedarica na een fout van Bergdølmo. De Noor herstelde de marge hoogstpersoonlijk door een strafschop te benutten (3-1).

De speler die bij Ajax wat meer subtiliteit in het spel kan brengen, Rafael van der Vaart, viel uit met een knieblessure. Nog geen uur na de wedstrijd was al besloten dat de middenvelder niet beschikbaar is voor Jong Oranje dat woensdag tegen en in Italië speelt.

Koeman verbaasde zich er trouwens over dat Van der Vaart niet voor het A-elftal was geselecteerd. ,,Onbegrijpelijk'', aldus de ex-international die hierover geen contact heeft gehad met bondscoach Dick Advocaat. ,,Van der Vaart leert meer van een training met Edgar Davids dan van een oefenwedstrijd van Jong Oranje.''

Ook Van der Meyde was volgens Koeman gezien zijn huidige vorm een potentiële kandidaat geweest voor het Nederlands elftal. ,,Als je tenminste met buitenspelers wilt voetballen (hetgeen de bondscoaches wel hebben aangekondigd, red.). Van der Meyde zorgt voor enorm veel dreiging vanaf de zijkanten.''

RKC-trainer Jol uitte kritiek op het selectiebeleid van coach Mark Wotte van Jong-Oranje. ,,Een talent als Rogier Molhoek zou volgens Van Gaal de vorige keer zeker spelen''zei hij. ,,Toen raakte hij geblesseerd. Nu is hij fit en zit niet eens bij de selectie. Maar Santi Kolk (gisteren reserve, red.) heeft wel weer een uitnodiging gekregen.'' Dankzij de blessure van Van der Vaart werd Molhoek later op de dag alsnog aan de selectie van Jong Oranje toegevoegd.

Ajax

3

RKC

1

Ruststand 1-0. 45. Machlas 1-0, 75. Machlas 2-0, 80. Govedarica 2-1, 88. Bergdølmo 3-1. Schds: Van Hulten (Slw). Tsch: 35.207. Gele kaart: Galasek (Ajax), Lamey en Fuchs (RKC).

    • Erik Oudshoorn