Luchtaanval Israël op doelen in Gaza

Israëlische gevechtsvliegtuigen en helikopters hebben vanochtend aanvallen uitgevoerd op het hoofdkwartier van de Palestijnse veiligheidsdiensten in Gaza-stad. Er vielen 37 gewonden.

De aanvallen vormden onderdeel van de Israëlische vergelding voor een Palestijnse aanval met een nieuw type raket en een aanslag in een café in Beersheba in het zuiden van Israël, waarbij twee vrouwelijke militairen en de twee daders de dood vonden. Eerder hadden Israëlische tanks een kortstondige inval gedaan in de Palestijnse stad Nablus op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ook waren gisteren al aanvallen met gevechtsvliegtuigen en helikopters uitgevoerd op Palestijnse veiligheidsinstallaties in Gaza-stad.

Premier Ariel Sharon, die net van een bezoek aan de Verenigde Staten in Israël was teruggekeerd, riep zijn veiligheidskabinet gisteren in zijn boerderij in Zuid-Israël bijeen om te praten over de aanval met de Palestijnse raket, de Qassam-2, en andere Palestijnse aanvallen. Na afloop kondigde een veiligheidsbron aan dat ,,er een serie operaties komt die is bedoeld om af te schrikken en ook, door hun schaal, om de Palestijnse autoriteiten duidelijk te maken dat Israël deze escalatie niet zal negeren''.

Sharon had de Palestijnen gewaarschuwd dat Israël aanvallen met de nieuwe raket niet zou tolereren. De Qassam-2, gefabriceerd door de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas, heeft een bereik van zes tot tien kilometer, en kan dus vanuit de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook Israëlische steden raken. De vanuit de Gazastrook afgeschoten raket kwam in een veld bij een boerderij in de Negevwoestijn terecht.

Volgens de Israëlische media is besloten tot een nieuw type vergelding, maar er werden geen bijzonderheden gegeven. De krant Ma'ariv wees er tegelijk op dat Sharon rekening moet houden met de eis van zijn Amerikaanse bondgenoot dat er geen totale oorlog uitbreekt op een moment waarop Washington een campagne tegen Irak organiseert. Hamas liet weten niet onder de indruk te zijn van de waarschuwingen. ,,Hamas zal zijn strategie niet wijzigen, en we gaan door [..] tot de bevrijding van ons Heilige Land'', aldus Hamas-leider Abdel-Aziz Rantisi vanochtend.