Kameroen wint saaie, voorspelbare finale

Kameroen heeft voor de tweede keer op rij de Africa Cup gewonnen. De titelverdediger versloeg in de finale Senegal met strafschoppen, nadat er in zowel de reguliere speeltijd als in de verlenging niet was gescoord.

Het Afrikaans kampioenschap voor landenteams kreeg daarmee een slot dat kenmerkend was voor het toernooiverloop: saai en voorspelbaar. Het toernooi werd geregeerd door behoudend spelende ploegen. In de finale in de Malinese hoofdstad Bamako had Kameroen wel een licht overwicht en mocht het zich op grond daarvan de terechte eindwinnaar noemen.

De Africa Cup kwam uiteindelijk in handen van het land dat daar de meeste aanspraak op mocht maken. Kameroen had zich in de aanloop naar de finale als de sterkste ploeg gemanifesteerd en incasseerde als enige van de deelnemende landen in Mali geen tegendoelpunt. Doelman Boekar werd gisteravond pas in de strafschoppenserie voor het eerst gepasseerd. Uiteindelijk werd hij nog wel de held van het Afrikaanse land door de beslissende penalty van de Senegalese aanvoerder Cissé te stoppen.

De winnende coach Winfried Schäfer was aanvankelijk voor de finale geschorst. De Duitse trainer raakte voor de halve finale tegen gastland Mali (3-0) betrokken bij een rel rondom zijn keeperstrainer Nkono, die bij de inspectie van het veld met harde hand werd afgevoerd, omdat hij niet over de juiste accreditatiekaart beschikte.

Schäfer verzocht fotografen en cameralieden om beelden van het incident te maken, waarna de Afrikaanse voetbalbond (CAF) de Duitse coach voor één wedstrijd schorste en Nkono zelfs voor een jaar. De commissie van beroep trok zaterdag de sancties in. Schäfer moest alleen een boete van ruim tweeduizend euro betalen.

Met Schäfer op de bank bleek Kameroen niet extra geïnspireerd, want de Ontembare Leeuwen hadden voorzichtigheid tot doel verheven. Zij wilden ten koste van alles een tegendoelpunt voorkomen.In die opzet slaagde Kameroen, dat zelf evenmin tot scoren kwam, hetgeen voornamelijk viel toe te schrijven aan de afwezigheid van de geblesseerde Patrick Mboma. De geblesseerde topscorer werd in de finale node gemist.

Kameroen had best wat meer initiatief kunnen tonen, want de ploeg had weinig te vrezen van Senegal, dat ook al behoudend speelde en in de spits El Hadji Diouf een eenzame strijder voorin had. Het gevolg van beider instelling was dat de wedstrijd voortsudderde en pas in de noodzakelijk geworden strafschoppenserie tot leven kwam. Pas toen voltrok zich het drama dat grote kampioenschappen zo memorabel kan maken. Senegal benutte slechts twee strafschoppen tegenover drie benutte penalty's van Kameroen.

Nigeria won de strijd om de bronzen medaille. De Super Eagles versloegen gastland Mali met 1-0. Aiyegbeni maakte het enige doelpunt voor de Nigerianen.