In The Fishtank

,,Het voelt inderdaad alsof je twee dagen bent opgesloten in een aquarium. We zaten van 's ochtends negen tot een uur of een 's nachts met zijn tienen in de studio, want de plaat moest in twee dagen worden afgemaakt. Ik was blij dat ik weer naar buiten kon, naar open zee zeg maar. Maar het was erg de moeite waard.''

Onder de naam In The Fishtank brengt platenmaatschappij De Konkurrent een reeks speciale projecten uit. Groepen krijgen twee dagen studiotijd om, zonder al te veel voorbereiding, iets speciaals te doen, liefst met een andere groep. In het verleden verschenen al samenwerkingsprojecten van Tortoise met The Ex en Low met Dirty Three. Telefunk, de Deventer groep van onder anderen Simone Pieters-Holsbeek en haar man Arnoudt Pieters, dook de studio in met de Amerikaanse `folk noir'-band Willard Grant Conspiracy en kwam bovendrijven met zes fraaie, stemmige traditionals.

,,Als Telefunk zaten we al een tijdje op een plek in die serie te vlassen. Onze keus viel op Willard Grant Conspiracy. Dat is een heel andere band, wij zijn meer elektronisch en zij juist heel traditioneel, akoestisch. Maar we kunnen elkaars werk wel waarderen en bovendien zijn er persoonlijke banden. Hun zanger Robert Fisher heeft twee platen van onze vorige groep The Cords geproduceerd en Arnoudt heeft wel eens een tournee met hen meegedrumd.

,,Het is heel spannend, je gaat met nog een band de studio in zonder dat je een idee hebt wat er gaat gebeuren. In dit geval hadden we één repetitie gedaan, helemaal niks als je een cd gaat opnemen. Met Telefunk werken heel anders: onze platen bouwen we op in lagen van ritmes, samples, zang en andere instrumenten. Daar kan soms maanden overheen gaan, want dat doen we thuis. Nu was het: maak er met zijn tienen in twee dagen maar wat leuks van.

,,We hebben gekozen voor hele oude liedjes, traditionals van tussen 1880 en 1920. Nummers die zo oud zijn dat je er eigenlijk alle kanten mee op kunt, als basis die we met onze eigen smaak konden aanvullen. Het was een gok, het had heel slecht kunnen uitpakken, maar het is goed gelukt geloof ik. Er spreekt wel een bepaalde sfeer uit die nummers.

,,Zij kwamen met drie Amerikaanse traditionals op de proppen en wij met drie Europese. Grün Grün uit Duitsland en Just A Little Rain en Cuckoo uit Engeland, al kreeg dat laatste nummer een deel van een oude Amerikaanse tekst en een stuk tekst van mij. Zo gaat dat soms. In Grün Grün zing ik in het Duits, maar dat valt niemand op, gek genoeg.

,,We hadden ook een paar Nederlandse liedjes op het oog, Kaap'ren Varen bijvoorbeeld. Maar daar kwamen we gewoon niet aan toe, de tijd was op! Om dezelfde redenen hebben we veel van onze instrumenten niet kunnen gebruiken, al hadden we die wel meegenomen: de Mini-Moog-synthesizer, andere keyboards, een hele doos samples van Arnoudt. Ik had graag een weekje langer de tijd gehad, maar wie weet, komt hier nog eens een vervolg op. We gaan nu met beide groepen op tournee, we doen elk een set en eentje samen. En misschien doen we Kaap'ren Varen wel als toegift.''

Willard Grant Conspiracy & Telefunk: In The Fishtank (In The Fishtank 8) distr. Konkurrent. Tournee: 13/2 Burgerweeshuis Deventer; 14/2 Doornoosje Nijmegen; 15/2 Waterfront Rotterdam; 16/2 Patronaat Haarlem; 17/2 Ekko Utrecht; 27/2 Club Lek Amsterdam (VPRO Radio).

    • Jacob Haagsma