Hoge afkoopsom voor bestuur Rodamco

De vier bestuursleden van vastgoedfonds Rodamco North America krijgen samen 17,9 miljoen euro als vergoeding voor het beëindigen van hun arbeidscontract na de overname door drie vastgoed-concurrenten, zo blijkt uit een memorandum dat Rodamco vanmorgen publiceerde. In het gebroken boekjaar 2000/2001 verdienden zij samen 4,9 miljoen euro.

De drie bedrijven die Rodamco North America overnemen betalen minimaal 73,9 miljoen euro aan vergoedingen, waaronder gouden handdrukken voor (top)managers, aan het vastgoedbeleggingsfonds. Dit bedrag, dat kan oplopen tot 145,5 miljoen euro, is volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) ,,buitensporig.''

De drie kopers, Rouse en Simon Property uit de VS en het Australische Westfield, betalen 8,8 miljoen euro aan de topmanagers van Rodamco in de VS en 5,6 miljoen euro voor het beëindigen van het contract met Freeland, het bedrijf in Rotterdam dat de administratie voor Rodamco doet. Ook draaien zij op voor de 33 miljoen euro die Rodamco kwijt was aan juridische kosten tijdens de rechtszaken met Westfield en voor de 8,2 miljoen euro kosten voor de uitgifte van Rodamco aandelen in september. Dat is een zure pil voor Westfield want de uitgifte was erop gericht de Australiërs dwars te zitten.

Opmerkelijk is het bedrag dat de raad van commissarissen krijgt. Als erkenning voor ,,buitengewone inspanningen'' en voor de voortijdige beëindiging van hun commissariaat krijgen zij ieder twee jaarsalarissen mee, een bedrag van 372,000 euro. Verder kunnen 111 werknemers in de VS, als zij ontslagen worden voor medio 2005, drie jaarsalarissen tegemoet zien waardoor het totale afkoopbedrag flink kan oplopen.

Rouse, Westfield en Simon Property kwamen in januari overeen om Rodamco te kopen voor 5.97 miljard euro. Hiermee kwam een einde aan een machtsstrijd die vijf maanden eerder uitbrak toen Westfield een belang van 24 procent nam in Rodamco en de controle probeerde te krijgen over de belegger in Amerikaanse winkelcentra. Westfield stuitte echter op fel verzet van het management van Rodamco, een weerstand die werd gebroken toen de drie bedrijven een bod uitbrachten van 55 euro per aandeel. Uit het memorandum blijkt dat Rodamco al snel met andere bedrijven sprak over een overname. Uiteindelijk bleek een bod alleen mogelijk als Westfield mee zou doen.

Directeur P. de Vries van de VEB leverde al eerder kritiek op de prijs omdat de intrinsieke waarde van Rodamco op 71 euro per aandeel zou liggen. Hij noemt de vergoedingen ,,buitensporig.'' De VEB gaat de zaak aan de orde stellen op de aandeelhoudersvergadering van 26 februari. De Vries houdt juridische opties open.

Deze week wordt het onderzoeksrapport gepubliceerd dat in opdracht van de rechter is opgesteld over het handelen van zowel Rodamco als Westfield. De VEB is partij in de rechtszaak. ,,We hebben een sterke juridische positie, we gaan kijken wat de mogelijkheden zijn'', aldus VEB-directeur De Vries.