Haarhuis overweegt dit najaar te stoppen

Paul Haarhuis wil voor 1 april van dit kalenderjaar van de nationale tennisbond (KNLTB) weten of hij in aanmerking komt voor een functie als assistent van coach Tjerk Bogtstra bij het Nederlandse Davis-Cupteam (mannen) en Fed-Cupteam (vrouwen). De 35-jarige Haarhuis, die in het dubbelspel al ruim tien jaar tot de internationale top behoort, overweegt na het promotie-degradatieduel tegen een nog onbekende tegenstander in september definitief met tennissen te stoppen.

Haarhuis won zaterdag in de Davis-Cupontmoeting met Frankrijk met Sjeng Schalken in Metz op indrukkwekkende wijze het dubbel van het Franse koppel Fabrice Santoro-Cédric Pioline. Aanvankelijk dacht de Nederlandse tennisveteraan vorig jaar zijn loopbaan te beëindigen, maar toen Haarhuis erachter kwam dat hij ook zonder heel veel toernooien te spelen een hoog niveau kan blijven halen in het dubbelspel, stelde hij dat besluit uit.

Na het vertrek van de voormalige Davis-Cupcaptain Michiel Schapers werd Haarhuis gezien als de toekomstige coach van de ploeg. Bogtstra werd vorig seizoen vastgelegd als interim-coach. Nadat de ploeg verrassend de halve finales had bereikt, legde de nationale tennisbond de succesvolle trainer-coach Bogtstra voor meerdere jaren vast.

In de aanloop naar de afgelopen ontmoeting met Frankrijk voerde Haarhuis een gesprek met de bond waarin hij zijn toekomstplannen ontvouwde. Hij ziet zichzelf in de rol van klankbord voor Bogtstra bij het Davis-Cupteam en het Fed-Cupteam. ,,Ik heb duidelijk gemaakt wat ik wil doen en wat ik wil verdienen. De bond wil mij er graag bij betrekken, maar het zal de vraag zijn of er voldoende geld is. Ik teken het liefst voor een aantal jaren'', zei afgelopen weekeinde Haarhuis in Metz.

Voorts zei Haarhuis in de Noord-Franse stad dat dit waarschijnlijk zijn laatste seizoen als speler is. Haarhuis kiest voor zijn privéleven en wil meer tijd aan zijn gezin besteden. ,,Ik heb vorige week nog tegen mijn vrouw gezegd dat dit definitief mijn laatste jaar is. Maar dat heb ik wel vaker gezegd. Ik heb nog altijd het idee dat ik iedereen kan op de baan. Zolang het goed gaat blijft tennis geweldig. Als er voor mij een echte opvolger was geweest in de Davis-Cupploeg was ik al lang gestopt'', herhaalde hij zijn standpunt.