Gucci-ster loopt binnen: 28 miljoen

Ster-ontwerper T. Ford van modehuis Gucci heeft de afgelopen weken ruim 28 miljoen euro verdiend door een deel van zijn opties op Gucci-aandelen te verzilveren.

Uit meldingen die Gucci bij de Nederlandse `beurswaakhond' Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) heeft gedaan blijkt dat Ford 393.218 aandelenopties tegen een prijs van 37,09 euro heeft omgezet in evenzovele aandelen. Deze aandelen heeft hij vervolgens op de effectenbeurs verkocht tegen koersen variërend van 108,01 euro tot en met 109,91 euro.

Modehuis Gucci, ook onder meer eigenaar van Yves Saint Laurent, is van Italiaanse origine, maar heeft een Nederlandse juridische structuur en heeft beursnoteringen in Amsterdam en New York.

De opbrengst van Ford is, voor Nederlandse begrippen, uitzonderlijk hoog. Een andere uitschieter, financieel bestuurslid J. Hommen van Philips staat op het punt het grootste deel van zijn Philips-aandelenopties te incasseren met een opbrengst van bijna 10 miljoen euro.

Ford geldt, met Gucci-bestuursvoorzitter D. de Sole, als de man die het Gucci-merk in de jaren negentig na een bijna bankroet heeft gerevitaliseerd. Een paar maanden geleden becijferde de Britse zakenkrant Financial Times al dat de directie en andere sleutelfunctionarissen van Gucci tot 2004 samen een paar honderd miljoen euro tegemoet konden zien door uitoefening van personeelsopties.

De zekere optiewinsten hangen nauw samen met de afloop van het overnamegevecht (,,de tasjesoorlog'') rondom Gucci dat drie jaar geleden uitbrak tussen de Franse detailhandelsconcerns Pinault-Printemps-Redoute (PPR) en Moët Hennessy Louis Vuitton.

PPR trok na diverse rechtszaken aan het langste eind, verwierf de meerderheid van de aandelen en doet maart 2004 een bod op alle resterende Gucci-aandelen dat overeenkomt met 101,50 dollar. Deze toezegging legt een bodem onder de aandelenkoers.

    • Menno Tamminga