G7: herstel wereldeconomie

De Groep van Zeven, oftewel G7, vergaderde dit weekeinde in Ottawa. Op de agenda stond onder meer de crisis in Argentinië. Maar prominent was de gedachte dat de wereldeconomie snel aan het herstellen is.

De zogenoemde Groep van Zeven van grote industrielanden (G7) voorziet een tamelijk voorspoedig herstel van de wereldeconomie uit de huidige recessie. Aangevoerd door de Verenigde Staten zullen de economieën van Noord-Amerika en Europa nog dit jaar groeien, terwijl alleen Japan vooralsnog een remmende werking zal blijven uitoefenen.

Dat voorspellen de ministers van Financiën en centralebank-presidenten van de groep, de G7. Zij kwamen dit weekeinde bijeen in de Canadese hoofdstad Ottawa voor hun eerste top van 2002. Volgens de G7, die bestaat uit de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Canada, zijn de economische vooruitzichten ,,versterkt'' ten opzichte van vorig najaar, ,,ook al blijven risico's bestaan.''

De ministers en topbankiers toonden zich aanmerkelijk optimistisch over de kortstondigheid van de wereldwijde economische achteruitgang, die werd aangewakkerd door de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september vorig jaar. ,,We zijn het erover eens dat deze van korte duur zal blijken te zijn'', zei Paul Martin, de Canadese minister van Financiën en gastheer van de ontmoeting.

Niettemin blijft waakzaamheid geboden, voegden de ministers eraan toe in een gezamenlijke slotverklaring. Zo blijven bedrijfsinvesteringen nog achter bij andere, positieve indicatoren. Bovendien is Japan, de op een na grootste economie van de wereld met een chronische recessie, een aanhoudende bron van onzekerheid – al werd het land een officiële aanzegging bespaard. En Argentinië werd aangeraden samen te werken met het Internationale Monetaire Fonds (IMF) om de diepe financiële crisis te bestrijden.

Met name Paul O'Neill, de Amerikaanse minister van Financiën, ziet de nabije toekomst echter zonnig in. ,,De Verenigde Staten heeft het ergste van de economische stagnatie achter de rug'', verklaarde hij. ,,Elke dag zien we meer tekenen dat herstel is begonnen en ik geloof dat we al in het vierde kwartaal van dit jaar zullen terugkeren naar economische groeicijfers van 3 tot 3,5 procent.'' O'Neill onderstreepte het belang van economisch herstel in Japan om de wereldeconomie te helpen voortstuwen. ,,Het is aan de Japanners om dat tot stand te brengen'', zei hij.

Japan kampt met honderden miljarden dollars aan twijfelachtige bankleningen die het financiële systeem ondermijnen, en met hoge begrotingstekorten. Tokio is ervan beschuldigd een gestage waardedaling van de yen stilzwijgend aan te moedigen om Japanse exportproducten aantrekkelijker te maken op de internationale markt. Dat zou werkgelegenheid in Japan ten goede komen en pijnlijkere, structurele hervormingen afwenden.

Masajuro Shiokawa, de Japanse minister van Financiën, verzekerde zijn sceptische collega's echter dat ingrijpende hervormingen van het bankwezen niet achterwege zullen blijven. Hij rekent op nulgroei in Japan dit jaar, en een voorzichtige economische groei van 1 procent in 2003. Wisselkoersen waren in Ottawa niet aan de orde gekomen, liet zowel Shiokawa als O'Neill weten.

Europa deelde ondertussen voorzichtig in het optimisme van de G7. Voor de twaalf landen van de eurozone wordt dit jaar een economische groei van 1,2 à 1,5 procent voorspeld. Ernst Welteke, president van de Bundesbank, verwacht een sterkere groei in Duitsland dan de 0,6 procent van vorig jaar. ,,We kunnen ervan uitgaan dat het dieptepunt achter de rug is'', zei hij. Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank, voorspelde dat inflatie in de eurozone dit jaar en in 2003 onder de 2 procent zal zakken. Het effect van de invoering van de euro op inflatie is tot zover minimaal gebleken, verklaarde hij.

Wat betreft de economische crisis in Argentinië prees de G7 recente maatregelen van president Eduardo Duhalde als ,,stappen in de goede richting''. Duhalde kondigde vorige week structurele besparingen aan op de Argentijnse overheidsuitgaven. Bovendien wordt met ingang van vandaag de koppeling van de Argentijnse peso aan de dollar losgelaten en zal de peso vrij zweven ten opzichte van de Amerikaanse munt. Het Internationale Monetaire Fonds had op beide maatregelen aangedrongen als voorwaarden voor een mogelijke nieuwe lening van 25 miljard dollar (28,6 miljard euro) aan Argentinië.

,,Argentinië heeft belangrijke stappen gezet'', verklaarde Martin namens de G7. ,,We zijn het er over eens dat de autoriteiten nauw moeten samenwerken met het IMF aan economische programma's die financieel en sociaal houdbaar zijn. De verantwoordelijkheid om een samenhangende strategie te formuleren ligt uiteindelijk bij Argentinië zelf.''

Een paar honderd demonstranten tegen globalisering kwamen dit weekeinde op de ontmoeting van de G7 in het ijskoude Ottawa af. Zij achten het vrijhandelsbeleid van de rijke industrielanden verantwoordelijk voor de financiële moeilijkheden van Argentinië. Een spandoek bestempelde de G7, het IMF en de Amerikaanse president Bush in een toespeling op diens eigen opmerkingen als `de ware as van het kwaad'. De demonstranten slaagden er echter niet in de ontmoeting te verstoren.

    • Frank Kuin