Fortuyn geen lijsttrekker meer van LN

Het partijbestuur van Leefbaar Nederland heeft zaterdagnacht besloten Pim Fortuyn te schrappen als lijsttrekker wegens zijn radicale uitspraken over het asielbeleid. Fortuyn hoopt echter aan te kunnen blijven als lijsttrekker. Als dat niet mogelijk is, wil hij met een eigen lijst aan de verkiezingen meedoen.

Fortuyn zei gisteravond in het tv-programma Netwerk, in reactie op de bekendmaking eerder die dag in het programma Buitenhof van partijvoorzitter Jan Nagel dat Leefbaar Nederland op zoek gaat naar een nieuwe lijstaanvoerder, dat hij hoopte dat Nagel de breuk nog zou kunnen lijmen. Vanochtend bleek echter dat de meeste districtscoördinatoren van Leefbaar Nederland, die aan het hoofd staan van de 19 kiesdistricten, zich scharen achter het besluit van het hoofdbestuur om met Fortuyn te breken. M. Smit, districtscoördinator van Haarlem schreef aan het bestuur: ,,Een lijsttrekker die het presteert om Janmaat en de CD rechts te passeren slaat een weg in die ik niet kan accepteren.'' De coördinatoren van Den Helder, Amsterdam, Nijmegen, Limburg, Zeeland en Den Bosch onderschrijven de opstelling van Smit. Fortuyn is te ver gegaan en moet de partij verlaten. Hij kan niet rekenen op hun steun voor een eigen lijst.

In een vraaggesprek zaterdag met de Volkskrant zei Fortuyn, in weerwil van het standpunt van Leefbaar Nederland, onder meer dat er wat hem betreft geen asielzoekers meer mogen worden toegelaten tot Nederland. Van de officiële lijn van zijn partij zei Fortuyn ,,nou daar moest ik mij dan maar eens niet zo veel van aantrekken''. Ook betoonde hij zich voorstander van het afschaffen van het gelijkheidsbeginsel in de Grondwet.

De Amsterdamse hoogleraar David Pinto heeft zich gisteravond aangeboden om Fortuyn als lijstaanvoerder op te volgen. Pinto was eerder betrokken bij PvdA, VVD en D66. Hij staat ook op de kandidatenlijst van de lokale partij Amsterdam Leeft! Leefbaar Nederland overlegt morgenavond over de vraag wie de opvolger van Fortuyn moet worden.

Fortuyn zei gisteravond dat hij de komende dagen wil afwachten ,,welke krachten zich binnen Leefbaar Nederland ontwikkelen''. Als hij met een eigen lijst mee wil doen aan de landelijke verkiezingen op 15 mei, dient hij uiterlijk 18 februari een eigen groepering te laten registreren. De sluiting van de kandidaatstelling voor de Tweede Kamerverkiezingen is 2 april.

Gevestigde politieke partijen reageerden gisteren instemmend op het vertrek van Fortuyn bij Leefbaar Nederland. ,,Het is een heel begrijpelijk besluit'', zei D66-voorman De Graaf. GroenLinks-lijsttrekker Rosenmöller vindt ,,Fortuyn een recept voor ruzie''. Volgens het CDA heeft Leefbaar Nederland met het afschrijven van Fortuyn gekozen voor ,,inhoudelijkheid en niet voor politiek opportunisme''. De VVD nam met ,,belangstelling kennis van de nieuwe ontwikkelingen''. De PvdA hoopt dat het politiek debat nu weer over ,,inhoud en de toekomst van Nederland kan gaan''. Volgens de partij staat de geloofwaardigheid van Fortuyn en Leefbaar Nederland echter nog steeds ter discussie. Nagel wijt de crisis deels aan de hetze die de pers voerde tegen Fortuyn. Maar hij erkende dat Fortuyn met zijn felle uitspraken de pers zelf de kans heeft gegeven hem aan te vallen.

fortuyn: pagina 3

hoofdartikel: pagina 9

www.nrc.nl: de stemming