Enrons Lay weigert weer te getuigen

Kenneth Lay, de voormalige topman van het Amerikaanse energieconcern Enron, zal morgen opnieuw niet getuigen voor het Amerikaanse Congres, ondanks een dagvaarding daar te verschijnen.

Vorige week weigerde Lay al vrijwillig te getuigen voor twee commissies van het Congres. Aanvankelijk was hij dat wel van plan. Maar hij vond dat uitspraken van Congresleden voor de Amerikaanse televisie hem op voorhand al als verdachte hadden gebrandmerkt en zag er daarom van af. Daarop werd hij gedagvaard door de handelscommissie van de Amerikaanse Senaat.

,,Op aanraden van zijn raadslieden zal Lay zich beroepen op het recht dat het vijfde amendement hem geeft'', aldus zei gisteren zijn woordvoerster. Dat betekent dat hij op vragen van Congresleden geen antwoord zal geven.

Het vijfde amendement op de Amerikaanse grondwet geeft verdachten het recht te zwijgen bij ondervragingen om zodoende geen belastende verklaringen tegen zichzelf af te leggen die in een strafzaak kunnen worden gebruikt.

Vorige week getuigde Lays voorganger Jeffrey Skilling. Hij verklaarde dat er tot zijn terugtreden als Enron-topman in augustus vorig jaar niets aan de hand was. Huidige bestuursleden van Enron weigerden vorige week eveneens te getuigen.

Drie Congresleden die de zaak-Enron onderzoeken twijfelen er openlijk aan of Skilling in zijn getuigenis wel de waarheid heeft gesproken. Mogelijk wordt Skilling wegens meineed aangeklaagd, opperde de voorzitter van een van de commissies van het Congres gisteren in één van de zondagse praatprogramma's op de Amerikaanse televisie. De advocaat van Skilling verklaarde dat zijn cliënt naar waarheid heeft getuigd.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft gisteren bekendgemaakt dat het zal proberen de bestuursleden van het pensioenfonds van Enron uit hun functie te zetten. Het fonds belegde uitsluitend in inmiddels waardeloos geworden aandelen Enron. Voor de deelnemers in het fonds gold een verbod te handelen in aandelen, juist in de periode dat de waarde van Enron kelderde als gevolg van de grote probleemn. De bestuurders van het bedrijf hadden hun aandelen vóór die tijd al van de hand gedaan.