Debutant Boll wint Top-12 tafeltennis

Tot zijn eigen verbazing werd de 20-jarige Duitse tafeltennisser Timo Boll gisteren de eerste debutant sinds de Zweed Mikael Appelgren in 1982 die de Europese Top-12 won. Boll won na een 3-1 achterstand in zeven games (12-14, 11-6, 9-11, 8-11, 11-7, 14-12 en 11-7) van de favoriete Wit-Rus Vladimir Samsonov. Bij de vrouwen behaalde de 24-jarige Tamara Boros na zes verloren finales op grote toernooien eindelijk de hoofdprijs door in de finale de Duitse Nicole Struse in vier games (11-8, 11-4, 11-9 en 11-8) te verslaan.

De Nederlandse deelnemers Trinko Keen en Danny Heister keken met gemengde gevoelens terug op de Top-12 in Rotterdam. Keen miste ,,het juiste gevoel'' in de voorronde, waarin hij van Samsonov (4-2) en de Zweed Peter Karlsson (4-0) verloor. Door de afmeldingen van maar liefst vijf spelers (Waldner, Persson, Primorac, Kreanga en Rosskopf) mocht Heister alsnog deelnemen aan het Europese elitetoernooi. Hij bleef in de kwartfinales één punt verwijderd van een plaats bij de laatste vier. In een fascinerend gevecht met de Fransman Chila (11-9, 12-10, 6-11, 11-9, 8-11, 4-11 en 11-13) verspeelde Heister zaterdag een 3-1 voorsprong in games en twee matchpoints in de laatste game.

Vier weken geleden kon Heister door een botvliesontsteking nog nauwelijks lopen. Als vierde reserve maakte de 30-jarige aanvaller zich weinig illusies over de Top-12, die hij kon spelen dankzij de blessure van zijn Duitse teamgenoot Rosskopf. Door knappe overwinningen (twee keer 4-2) op de Belg Jean-Michel Saive en zijn Tsjechische Angstgegner Petr Korbel eindigde Heister echter als eerste in groep C. Bij een 10-8 voorsprong in de zevende en beslissende game tegen Chila had hij de halve finales in het vizier. Met twee briljante backhand-winners op de service van zijn tegenstander overleefde de Fransman twee matchpoints, waarna het toernooi voor Heister in een anticlimax eindigde. ,,Wellicht waren drie partijen op één dag net iets te veel na mijn blessure'', zei Heister. ,,Maar het positieve overheerst. Ik heb opnieuw bewezen dat ik dit niveau aankan.''