D66: PVDA heeft slappe knieën

D66-leider Thom de Graaf heeft zaterdag op het congres van zijn partij in Amsterdam felle aanvallen gelanceerd op PvdA en VVD, de coalitiepartners van D66 in het huidige kabinet.

In het bijzonder de PvdA moest het in de toespraak van De Graaf, die door het congres met veel enthousiasme werd begroet, ontgelden. Zo beschuldigde de D66-leider de PvdA-lijsttrekker, Melkert, ervan in samenwerking met minister Vermeend (Sociale zaken, PvdA) ervan de gehele afgelopen kabinetsperiode een oplossing voor het WAO-vraagstuk te hebben geblokkeerd: ,,Nog steeds wacht de PvdA met voorstellen totdat de bonden het goed vinden. Van slappe knieën krijg je slappe werkgevers en ongemotiveerde werknemers'', aldus De Graaf.

Meer in het algemeen verweet hij de PvdA een terugkeer naar vroegere ideologische vooringenomenheid. ,,Wim Kok is nog niet weg of de Rooie Haan kraait weer''.

De VVD verweet de Graaf te weinig oog voor maatschappelijke problemen. De Graaf benadrukte dat D66, anders dan bij de Kamerverkiezingen, nu niet pleit voor voortzetting van de paarse coalitie. ,,PvdA en VVD vechten elkaar weer de tent uit. Dat is geen belofte voor de toekomst'', zei hij.

Ook zeer kritisch betoonde De Graaf zich tegenover het CDA, dat `assimilatie' van buitenlanders zou bepleiten. Uit het programma van het CDA stijgt, aldus de D66'er ,,de geur van de jaren vijftig op''. De ideeën van GroenLinks noemde De Graaf ,,onrealistisch''.

Vrijdag reeds had het congres van D66, tegen het advies van het bestuur in, in een amendement op het verkiezingsprogramma, gepleit voor een onderzoek naar de legalisatie van de `pil van Drion', een zelfmoordmiddel.