Crucell laat prognose achterwege

Het biotechnologiebedrijf Crucell, een van de grootste Nederlandse beursgangers van de afgelopen twee jaar, durft niet te voorspellen wanneer het winstgevend zal worden. ,,We kunnen alleen een schijnzekerheid geven'', zegt bestuursvoorzitter D. Valerio in een telefonische toelichting op de jaarcijfers die vanochtend zijn gepubliceerd. ,,En dat willen we juist vermijden.''

Crucell onwikkelt onder meer medicijnen tegen kanker en aids. Bij de kostbare klinische onderzoeken die nodig zijn om medicijnen te testen en op de markt te mogen brengen, werkt het samen met partners als de Amerikaanse farmaceutische multinationals Johnson & Jonhson (voor de ontwikkeling van een middel tegen kanker) en Merck (voor een HIV-vaccin). Dergelijke testen kunnen drie tot vier jaar duren, waarbij bijvoorbeeld het risico bestaat dat het medicijn toch niet goed werkt of te veel schadelijke bijwerkingen heeft. ,,We gaan pas geld verdienen als we royalties krijgen op de medicijnen'', zegt Valerio.

Het operationele verlies van Crucell is opgelopen van 11,2 tot 12,9 miljoen euro. De inkomsten uit licenties stegen van 6,9 tot 9,2 miljoen, maar de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling namen toe van 7,2 tot 17,4 miljoen euro. Crucell kan de operationele verliezen makkelijk betalen. Van de 144 miljoen euro die werd opgehaald bij de beursgang zat eind 2001 nog 120 miljoen in kas.