Cornershop: weer wennen op podium

De Engelse groep Cornershop heeft door de Indiase achtergrond van zanger/gitarist Tjinder Singh een streepje voor op de doorsnee rockgroep. Indiase invloeden en het gebruik van sitar en tabla hullen de muziek van Cornershop in een schijnsel van exotische wereldmuziek. Ook in de `gewone' hitparade boekten ze succes, toen remixer Norman Cook alias Fatboy Slim hun single Brimful of Asha in 1998 van een pittig tempo en een dwingende dance-beat voorzag. Na het voorlaatse album When I Was Born For The 7th Time trok Cornershop zich geruime tijd terug in de opnamestudio. Het resultaat mag er zijn, want de nieuwe cd Handcream For A Generation bevat een rijke mix van pop, dance, reggae en raga-rock, een term die stamt uit de jaren zestig toen groepen als The Byrds en The Beatles experimenteerden met sitarklanken en Indiase invloeden.

Hoewel het voltooide album pas in april verschijnt, bereidt Cornershop zich voor op een druk festivalseizoen met een aantal kleinschalige optredens buiten Engeland. In het gezellig drukke Rotterdamse muziekcafé Rotown was de lange afwezigheid van de podium aan hen af te horen. Beginnend met een tape van het soulnummer Heavy soup slaagden de een voor een invallend muzikanten er nauwelijks in om de opwinding van de ingeblikte muziek naar de live-situatie te vertalen, waarbij de stoïcijnse frontman Singh geen enkele poding deed op toenadering tot het publiek te zoeken. De twee sitars werden weliswaar live bespeeld, maar het schelle kinderkoor in Staging the plaguing knalde onaangekondigd uit boxen en de hypnotische sfeer die Cornershop op de plaat op weet te roepen, bleef uit.

Op hun beste momenten vertrekt Cornershop van het kruispunt tussen Beatles en Stones, met aantrekkelijke meezingmelodieën en stuwende rockgitaren. Een mooie Indiase versie van The Beatles' Norwegian wood past in die sfeer en hypnotische nummers als Jullandar sheer en Spectral mornings hebben een mantra-achtige kwaliteit. Als ze enthousiast gespeeld werden, zou zo'n optreden onweerstaanbaar dansplezier opleveren en urenlang kunnen boeien; van Spectral mornings gaat morgen een 24 uur lange mix in premiere op de internetsite www.cornershop.com.

Zo stijf, krampachtig en lethargisch als er nu gespeeld werd, kwam de wisselwerking met het dansgrage publiek niet van de grond en was de koek al na een uur op.

Concert: Cornershop. Gehoord: 9/2 Rotown, Rotterdam. Herhaling: 11/2 Paradiso, Amsterdam.

    • Jan Vollaard