Compromis in de maak over `gele kaart' voor Duits tekort

Spanje hoopt, als voorzitter van de Europese Unie, nog vanavond een compromis te bereiken over de `vroege waarschuwing' van de Europese Commissie aan Duitsland wegens het oplopende begrotingstekort. Volgens diplomaten in Brussel zou er een gezamenlijke verklaring van de vijftien ministers van Financiën komen. Hieruit zou dan wel moeten blijken dat Duitsland tegemoetkomt aan zorgen bij andere EU-lidstaten over de Duitse begroting.

,,Indien Duitsland geheel onwrikbaar blijft, ontstaat een zeer complexe situatie'', onderstreepte een Europese diplomaat vanmorgen. Diplomaten in Brussel gingen er vanmorgen vanuit dat het voorstel van de Commissie van eind vorige maand om Duitsland officieel te waarschuwen onvoldoende steun heeft. Een besluit over de waarschuwing kan eventueel ook worden uitgesteld. Duitsland kan vrijwel zeker een `gele kaart' blokkeren met steun van Groot-Brittannië, Italië en Portugal. Dit laatste land hangt ook een `gele kaart' boven het hoofd. Maar volgens diplomaten is het ,,politiek ondenkbaar'' dat de waarschuwing aan Duitsland van tafel gaat en die aan Portugal niet, omdat zo de indruk zou worden gewekt dat grote landen worden bevoordeeld.

De Franse positie was vanmiddag nog niet geheel duidelijk. Frankrijk deelt enkele van de Duitse bezwaren tegen de `vroege waarschuwing', waaronder het argument dat de Commissie Duitsland wel wil vermanen over het tekort, maar een wijziging van het Duitse budgettaire beleid nog niet nodig acht. Frankrijk vindt echter ook dat minister Eichel (Financiën) ook enige tegemoetkomendheid moet tonen. Zo zou hij duidelijk moeten maken dat Duitsland direct maatregelen neemt als het tekort verder oploopt. Volgens de Europese Commissie nadert het tekort dit jaar met 2,7 procent gevaarlijk dicht de `Maastricht-norm' van 3 procent. Ook moet Duitsland zorgen wegnemen over dreigende vertraging bij het bereiken van begrotingsevenwicht, dat volgens Duitse scenario's niet in 2004 maar pas in 2006 zou worden bereikt.

Een verklaring van de ministers zou ook het belang van het Stabiliteits- en Groeipact, waarin afspraken over overheidsfinanciën zijn vastgelegd, moeten onderstrepen. Eurocommissaris Solbes (Monetaire en Economische Zaken) zei eerder dat de ,,geloofwaardigheid'' van dit pact op het spel staat. Vanavond vergaderen de ministers van de informele eurogroep, waarna morgen de Ecofin van alle vijftien EU-lidstaten bijeenkomt.

welteke: pagina 13