Chavez sluit staatsgreep Venezuela uit

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft gezegd het risico van een staatsgreep uit te sluiten. Hij zei dit naar aanleiding van protestacties, vorige week, van de bevolking en het leger tegen zijn bewind.

Luchtmacht kolonel Pedro Louis Soto gaf donderdag aanzet tot de demonstraties nadat hij het volk had oproepen te protesteren tegen de toemende mate van autoriteit waarmee de president het land regeert. Soto zei te spreken namens 75 procent van de Venezolaanse strijdkrachten. Hij kreeg daarbij de steun van de commandant van het leger, Pedro Flores. Hij acht Chavez verantwoordelijk voor de teloorgang van de democratie.

Chavez heeft dit weekeinde gezegd dat kolonel Soto geen brede militaire steun heeft. De president, zelf een voormalig parachutist, zei dat hij ,,het leger als geen ander kent''. Hij schilderde kolonel Soto af als een verrader met slechts een kleine aanhang.

Kolonel Soto werd donderdag door de politie gearresteerd, maar vrijwel meteen weer vrijgelaten onder druk van een grote menigte die de politie omsingelde. Soto heeft tot vandaag gekregen om zichzelf aan te geven. De Venezolaanse krant El Mundo berichtte vanmorgen dat de rust in de straten van Carácas is teruggekeerd en dat de bevolking zich opmaakt voor het carnaval.

De onvrede over het bewind van president Chávez neemt toe. Afgezien van de steun van de armsten verliest de president in vrijwel alle andere sectoren van de samenleving aan populariteit. Met name onder de arbeidersklasse, de katholieke kerk en het bedrijfsleven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Colin Powell, uitte vorige week zijn zorgen over de vriendschappelijke betrekkingen die Chavez met staten onderhoudt waarmee de VS geen relaties hebben, zoals Cuba en Irak. CIA directeur George Tenet wees een Amerikaanse Congrescommissie woensdag op de groeiende instabiliteit in Venezuela.

Chavez werd in 1998 tot president gekozen. Tijdens zijn campagne maakte hij van de bestrijding van corruptie en het terugdringen van de armoede hoog een belangrijk punt. Inmiddels is zijn populariteit gedaald tot onder de 30 procent. Volgens critici heeft de president gefaald in het terugdringen van de bestaande politieke corruptie. Zijn regering zou alle records hebben doorbroken wat betreft de verspilling van publieke gelden. De daling van olieprijzen heeft ertoe bijgedragen dat de economie van Venezuela is verslechtert en dat de werkloosheid onder Chávez is gegroeid.