Begrip Welteke voor mogelijk standje Berlijn

De president van de Duitse Bundesbank, Ernst Welteke, heeft begrip voor het voorstel van de Europese Commissie om Duitsland formeel te waarschuwen wegens het oplopende begrotingstekort. Hij betuigde dit weekeinde zijn steun aan de zogeheten `blauwe brief', genoemd naar een waarschuwingsbriefje dat Duitse scholieren kunnen krijgen bij wanprestaties.

De Commissie ,,heeft gedaan wat haar te doen stond'', zei Welteke, die in Ottawa deelnam aan een ontmoeting van ministers van Financiën en centrale bank-presidenten van de G7. ,,Ik sta achter het besluit van de Commissie en achter het Groei- en Stabiliteitspact.''

De Europese Commissie wil de Duitse regering een officiële reprimande te geven voor het in gevaar brengen van het Stabiliteitspact in de eurozone. Het pact schrijft voor dat het begrotingstekort van de eurolanden niet hoger mag uitvallen dan 3 procent van het nationale inkomen, om de stabiliteit van de euro te waarborgen.

Het oplopende Duitse begrotingstekort, vorig jaar 2,6 procent van het bruto binnenlands product, komt gevaarlijk dicht in de buurt van die limiet, vindt de Commissie.

Welteke deelt die mening. ,,We voldoen niet aan het Stabiliteitspact'', erkende hij. ,,Het Duitse begrotingstekort loopt op en is veel hoger dan voorzien in het stabiliteitsprogramma van Duitsland'', de richtlijnen die Duitsland zichzelf heeft gesteld tegenover de andere eurolanden.

De Europese ministers van Financiën besluiten morgen of ze het advies van de Commissie daadwerkelijk zullen overnemen. Een standje van de EU zou gezichtsverlies betekenen voor Bondskanselier Gerhard Schröder in het Duitse verkiezingsjaar. Schröder heeft zich fel verzet tegen het plan, dat hij ,,onbegrijpelijk'' heeft genoemd.

Welteke deed dit weekeinde evenwel weinig moeite om het verzet van Schröder tegen de `blauwe brief' te verdedigen. Overigens voorspelde hij dat het Duitse begrotingstekort de bovengrens van 3 procent uiteindelijk niet zal overschrijden. Voor dit jaar wordt het op 2,7 procent geraamd.

Europees Commissaris Pedro Solbes (Economische en Monetaire Zaken), de `bewaker' van het pact, bevestigde in Ottawa zijn standpunt, wijzend op het belang van de geloofwaardigheid van het Stabiliteitspact. Ook Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank (ECB) betuigde zijn steun aan de Commissie als ,,beschermer'' van het pact.