Bank Saambou in Z-Afrika onder curatele na koersval

De klanten van een van de zeven grootste banken in Zuid-Afrika, Saambou Bank, hebben sinds zaterdag geen toegang meer tot hun rekeningen. De centrale bank heeft Saambou onder curatele gesteld nadat ongeruste rekeningshouders in een paar dagen tijd een miljard rand (100 miljoen euro) bij de bank opnamen.

De paniekreactie volgde op een dramatische koersval van de Saambou-aandelen met negentig procent, tot het laagste niveau sinds elf jaar. De beurs in Johannesburg heeft de handel in het aandeel Saambou vanochtend stilgelegd.

Saambou lijkt het slachtoffer te zijn geworden van zijn eigen ambities. De bank bood een lagere hypotheekrente dan iedere andere financiële instelling in Zuid-Afrika en stuntte ook met de hoge opbrengsten van spaardeposito's. Onder aanmoediging van de Zuid-Afrikaanse regering leent Saambou vooral aan zwarte ondernemers die in het `nieuwe Zuid-Afrika' een start willen maken.

Accountantsbureau KPMG heeft het dagelijks bestuur van de bank overgenomen en zal de komende dagen bekijken of de klanten die afgelopen weekeinde `nie beskikbaar' op de pinautomaat lazen, toch kunnen worden uitbetaald. Beleggers die minder dan 100.000 rand (10.000 euro) op de rekening hebben, zullen waarschijnlijk het eerst hun geld terugzien.

Zeker 100.000 Zuid-Afrikaanse ambtenaren hebben een rekening bij Saambou. De bank neemt twee procent van de Zuid-Afrikaanse kredietmarkt voor zijn rekening.

De hoofdambtenaar van het Zuid-Afrikaanse bankwezen, C. Wiese, beklemtoont dat Saambou Bank nog steeds solvabel is. Twee zondagskranten drukten gisteren paginagrote advertenties af die Saambou als `nog altijd de beste' aanprezen.

    • Bram Vermeulen