Antibreukbroek

Iedere 35 minuten breekt iemand zijn of haar heup. Dat kan minder. Met een valbrekende onderbroek.

Het voorkomen van gebroken heupen levert veel geld op. Een heupfractuur kost namelijk een slordige 18.000 euro aan medische en vervolgkosten. Elke 35 minuten breekt iemand in Nederland zijn of haar heup, in totaal vijftienduizend breuken per jaar. De valbrekende onderbroek die Loek Bos ontwikkelde moet dat getal omlaag brengen. Dat scheelt geld, maar vooral veel pijn en ongemak.

Per toeval stuitte ondernemer Bos uit Amstelveen op de mogelijkheid een heupbeschermer te ontwikkelen. De binnenzolen voor sportschoenen die hij al jaren maakt en waar topsporters in heel Europa op lopen, brachten hem op een idee. Dat foamachtige zoolmateriaal heeft een sterk dempende werking. Bos koopt het in de Verenigde Staten, waar het door de NASA is ontwikkeld als binnenbekleding van Space Shuttles. Als zijn leverancier met een vernieuwde stof komt, die zich naar het lichaam vormt én 60 procent dempt, krijgt hij een `wereldidee'. ,,Waar zou je een valbreker het best kunnen gebruiken? Op de heup dus,'' vertelt Bos. ,,En vooral mensen met botontkalking.'' Jaren werkte hij aan de valbrekende onderbroek, bijgestaan door het VU ziekenhuis, Stichting Consument en Veiligheid en de Osteoporose Stichting; een katoenen onderbroek met pijpjes en op de heupen vakken voor de stootkussentjes.

Valbrekende onderbroeken bestaan al langer. Marktleiders Safe Hip en Hips lijken op de nieuwe Hip Protector van Bos, maar hebben een harde beschermingsschaal op de heupen. ,,Dat is minder comfortabel, en bovendien kunnen ze niet in de wasmachines van verpleeghuizen'', aldus Piet Heyn Michels, technisch onderzoeker omgevingsveiligheid en belast met valpreventie bij Consument en Veiligheid. ,,Bovendien is de Hip Protector, met zestig euro, acht tot tien euro per broek goedkoper dan de concurrenten.''

Michels is blij met de vinding van Bos, want de heupbeschermer is een van de speerpunten van Consument en Veiligheid. De stichting becijferde dat van de ongelukken in en om het huis, waar de meeste plaatsvinden, valpartijen de grootste groep vormen: zo'n 100.000 per jaar. ,,De medische kosten lopen in de honderden miljoenen euro's per jaar. Het is niet alleen in het belang van de patiënt om fracturen te voorkomen'', vindt Michels. Zijn stichting probeert de overheid, artsen en verzekeraars ertoe bewegen de broek in het ziekenfondspakket te krijgen. De testresultaten van het VU Ziekenhuis zijn cruciaal voor het succes van de heupbroek. Op dit moment vergelijkt en onderzoekt dat ziekenhuis alle beschikbare heupbeschermers, de uitkomst volgt in de loop van het jaar.

Informatie: www.hipprotector.nl of 020-4414806.

    • Renske Schriemer