Alleen Robben brengt Feyenoord in verlegenheid

Naast matchwinnaar Jon Dahl Tomasson onttrok alleen Arjen Robben zich gisteren aan de grauwheid van de wedstrijd FC Groningen-Feyenoord. Tot de winterstop worstelde de jeugdige spits met een vormcrisis, maar met de lente op komst bloeit Robben weer op en rechtvaardigt hij de keus van PSV om hem voor de komende vijf jaar vast te leggen.

Een kenmerk van topspelers is dat zij zich onderscheiden tegen topploegen. Robben vermaakte tegen Feyenoord als enige het publiek met inventieve acties en joeg de wankelmoedige koploper zo nu en dan de stuipen op het lijf. Met zijn snelheid en handige passeerbewegingen zorgde Robben voor de meeste dreiging van FC Groningen. Het rendement was nul, want FC Groningen verloor met 1-0.

Na zich nadrukkelijk te hebben gemanifesteerd in de eerste helft, droeg Robben na de hervatting de last van in niveau wegzakkende ploeggenoten. Hij werd amper nog aangespeeld. De kwikzilverachtige spits werd pas weer in het spel betrokken toen FC Groningen een slotoffensief ontketende. Hij leek in de laatste minuut, na een sublieme passeerbewering, de gelijkmaker te scoren, maar een wanhoopsactie van Christian Gyan voorkwam een treffer.

Na afloop had Robben de pest in over de 1-0 nederlaag, maar was hij content met zijn eigen prestatie. ,,Omdat ik eindelijk mijn mindere periode heb overwonnen. Sedert de winterstop gaat het elke wedstrijd beter. Weliswaar stapsgewijs, maar het vertrouwde gevoel is eindelijk terug.''

Een opluchting voor Robben, die voor de winterstop zelfs enkele keren werd uitgefloten door Groningse supporters, die daarmee verwezen naar zijn overgang naar PSV, waarmee de spits een contract voor vijf jaar overeen is gekomen. En dat stak. Robben: ,,Ik kreeg kritiek, omdat de mensen dachten dat ik mijn best niet meer zou doen. En dat deed pijn aangezien diezelfde toeschouwers vorig seizoen nog op de banken stonden. Maar geloof me, ik ben helemaal nog niet met mijn gedachten bij PSV; dat komt pas volgend seizoen. Die knop kan ik gemakkelijk omdraaien. Andere mensen hebben daar schijnbaar meer problemen mee. Ik wil er alles aan doen om mijn periode bij FC Groningen goed af te sluiten, omdat ik veel aan de club heb te danken.''

Zijn vormcrisis tot de kerst schrijft Robben voornamelijk toe aan de hooggespannen verwachtingen in combinatie met zijn overvolle agenda. ,,Ik kwam vorig seizoen uit het niets en vanwege die transfer werd dit seizoen veel van me verwacht. En dat viel me zwaar, omdat ik ook nog in de havo-examenklas zit. Ik heb het gewoon heel erg druk. Het is pittig om voetbal en school te combineren.''

Begrip voor Robbens moeilijke positie was er wel bij trainer Dwight Lodeweges, die de jonger speler juist prijst om zijn instelling. ,,Arjen is een rustige jongen,'' zei hij. ,,Een liefhebber van voetbal aan wie je helemaal niet merkt dat hij straks naar PSV vertrekt; daar heeft hij het nooit over. Robben is gewoon bezig met FC Groningen, de club waar hij zijn opleiding heeft genoten en die hij zo goed mogelijk wil achterlaten.''

Lodeweges heeft voorafgaande aan het seizoen geen speciale afspraken gemaakt met Robben. ,,We praten natuurlijk geregeld met elkaar en dan gaat het ook wel eens over zijn vertrek naar Eindhoven en het feit dat hij daar gaat samenwonen, maar ik heb niet specifiek gezegd: 'nou Arjen, dit kan wel en dat kan niet.' Je ziet dat hij een liefhebber is die ook nog eens zijn stinkende best doet; dan is daar weinig aanvulling voor nodig. Zeker de laatste weken is hij goed bezig. Vergeet niet dat die jongen veel aan zijn hoofd heeft: zijn transfer naar PSV, zijn studie en dan ook nog allerlei vertegenwoordigende elftallen. We zijn bezig om van hem een betere voetballer te maken, een speler die niet alleen de actie maakt, maar ook oog moet krijgen voor zijn medespelers.''

Hoewel Lodeweges hem met lede ogen uit Groningen ziet vertrekken, vindt hij niet dat de stap naar PSV te vroeg komt. ,,Een basisplaats zal voor hem moeilijk worden, maar hij zal in Eindhoven nog veel leren. De grotere weerstand zal van hem ontegenzeglijk een betere voetballer maken. Of hij niet te vroeg vertrekt? Ik denk het niet. Ik vind het wel een goede zet van PSV om jongeren vroeg te halen. Je kunt er niet snel genoeg bij zijn.''

Het gat dat Robben achterlaat lijkt moeilijk op te vullen, hetgeen de toekomst van FC Groningen er niet rooskleurige op maakt. En de noorderlingen hebben het dit seizoen al zo moeilijk en moeten vrezen voor deelname aan de nacompetitie. ,,Het vertrek van Robben zal gecompenseerd moeten worden, dat lijkt me duidelijk'', nam trainer Lodeweges een voorschot op de samenstelling van zijn selectie voor volgend seizoen.

Waar FC Groningen verder moet zonder Robben, zal Feyenoord het na dit seizoen vrijwel zeker moeten stellen zonder Tomasson. De Deen is dan transfervrij en het gerucht dat hij naar Barcelona vertrekt wordt steeds hardnekkiger. Tomasson zal node gemist worden in Rotterdam, want hij is bijna onmisbaar met zijn tactisch inzicht en scorend vermogen. Tomasson onttrekt zich dezer dagen als enige aan de vormcrisis waaraan de koploper ten prooi is gevallen. Hij hield Feyenoord in een week tijd vrijwel in zijn eentje op de been als koploper. Nadat hij afgelopen woensdag de winnende treffer tegen Fortuna scoorde, herhaalde hij dat staaltje gisteren tegen FC Groningen.

FC Groningen

0

Feyenoord

1

Ruststand 0-1. 43. Tomasson 0-1. Schds: Van Dijk. Tsch: 12.500. Gele kaarten: Hoogstrate en Boussaboun (FC Groningen), Rzasa, Tomasson en Ono (Feyenoord).

    • Henk Stouwdam