Afghanistan wil hulp Rusland bij vorming van leger

De Afghaanse minister van Defensie, generaal Mohammad Fahim, is in Moskou om steun te zoeken voor de opbouw van een nationaal leger. De interim-regering van premier Karzai wil hiermee haar macht proberen te vergroten en de rol van lokale krijgsheren te verkleinen.

Afghanistan wordt sinds de val van het Talibaan-regime eind november vorig jaar geteisterd door conflicten tussen lokale krijgsheren die hun macht proberen te heroveren. Bij zware gevechten tussen rivaliserende Pathaanse stammen vielen twee weken geleden zeker zestig doden in Gardez, ruim honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kabul, in de provincie Paktika.

Gisteren kondigde de machthebber van die regio, Padshah Khan Zadran, aan liever door te gaan met vechten dan zijn macht op te geven. Volgens Zadran staan zeker 6.000 aan hem loyale strijders klaar om aanhangers van een rivaliserende stam uit Gardez te zetten. ,,Gevechten zullen uitbreken als zij het gebied niet verlaten'', aldus Zadran.

In de provincie Khost dreigden lokale stammen gisteren de door de interim-regering benoemde gouverneur met geweld te verjagen. ,,Niemand wil hem hier hebben en de centrale regering moet een snelle beslissing nemen, want anders ontstaat er hier eenzelfde situatie als in Gardez'', zei krijgsheer Sardar Khan Khapaski.

In het noorden van Afghanistan kwamen krijgsheren na veel druk van de Verenigde Naties en de interim-regering overeen een `veiligheids-zone' rondom de stad Mazar-i-Sharif te creëren. Doel van de zone is bewapende krijgers uit de stad te houden. Bij binnenkomst van de stad moeten de strijders hun wapens afgeven aan soldaten van de centrale regering. Bij het verlaten van de stad krijgen zij hun wapens weer terug.

De Afghaanse regering vroeg dit weekeinde de internationale gemeenschap te besluiten tot het sturen van een internationaal veiligheidsleger naar andere delen van Afghanistan, omdat het tijd kost een eigen leger of politiemacht op te zetten. Tot nu toe zijn buitenlandse troepen alleen actief in de Afghaanse hoofdstad Kabul. ,,De aanwezigheid van buitenlandse troepen zal vertrouwen wekken'', zo zei minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah zaterdag.

De minister waarschuwde tevens dat Talibaan-strijders zich buiten Afghanistan aan het hergroeperen zijn. ,,De leiders van de Talibaan zijn klaarblijkelijk nieuwe organisaties aan het vormen'', zei Abdullah. Hij zei geen details over de structuur van de organisaties te hebben, maar ,,het is onacceptabel dat de Talibaan binnen of buiten Afghanistan kunnen optreden'', aldus de minister.

Een groot deel van de gevluchte Talibaan-leiders zou zich in buurland Pakistan verschuilen. Abdullah zei dat hij tijdens een bezoek aan Pakistan, afgelopen vrijdag, de verzekering heeft gekregen dat Pakistan maatregelen zal nemen tegen hernieuwde Talibaan-activiteiten.

De uitspraken van de minister volgden op de de overgave van een hoge Talibaan-leider vrijdag. Mullah Wakil Ahmed Muttawakil, minister van Buitenlandse Zaken van het Talibaan-regime en rechterhand van Talibaanleider mullah Omar, wordt op een Amerikaanse basis nabij de stad Kandahar ondervraagd.