Afghanen in Bonn `beduveld' door VN

De formatie van de huidige interim-regering van Afghanistan is een ,,schandalige streek'' van de Verenigde Naties. Dat vindt de voormalige president van Afghanistan, Burhanuddin Rabbani.

In december vorig jaar werd in het Duitse Bonn door leiders van de Noordelijke Alliantie en andere Afghaanse partijen besloten tot de vorming van een interim-regering die het land tot mei 2004 zal leiden. Rabbani, die tot de machtsovername van de Talibaan in 1996 president van Afghanistan was en ook daarna door de Verenigde Naties nog werd erkend als president van het land, neemt niet deel aan die regering.

,,We zijn in Bonn beduveld door vertegenwoordigers van de VN. Als we geweten hadden dat zij in Bonn de beslissingen zouden nemen, dan had ik een sterkere delegatie meegenomen'', zo zei Rabbani zaterdag tegen de in Londen gevestigde krant Asharq al-Awsat.

Hij zegt dat de VN-gezant voor Afghanistan Lakhdar Brahimi, hem had beloofd dat de besprekingen in Bonn ,,raadgevend'' zouden zijn en dat besluiten in de Afghaanse hoofdstad Kabul zouden worden genomen. Rabbani was zelf niet aanwezig in Bonn. ,,In afwezigheid van de eigenlijke leiders, die hun leven in dienst stelden van de eer en de toekomst van het land, zijn er fatale besluiten genomen'', zo vindt de oud-president. ,,Het kwam bij niemand op dat onze strijd zou eindigen in Duitsland.