ABN Amro voert bankensector aan

ABN Amro was vanmorgen de belangrijkste stijger op het Damrak, en schudde daarmee de angst van zich af dat de problemen bij Allied Irish Bank (AIB) andere banken aan zouden tasten. Een handelaar van die Ierse bank bleek vorige week 750 miljoen dollar te hebben verspeeld, en het nieuws leidde tot koersdalingen in de bancaire sector in Europa. Met een koersstijging van 2,5 procent tot 19,76 euro was ABN Amro vanmorgen al weer bijna terug op het niveau van vóór het nieuws over AIB van vorige week woensdag. ABN Amro presenteert aanstaande donderdag zijn resultaten over het vierde kwartaal van 2001.

Ook andere financiële waarden waren vanmorgen in trek, op een beurs die goed geluimd was na de koersstijging met 1,2 procent waarmee Wall Street afgelopen vrijdag de handel afsloot. ING kon 2,2 procent omhoog, Aegon 1,6 procent en Fortis 1,5 procent.

Ook Philips, dat bekendmaakte in Hoogeveen 185 van de 418 banen te schrappen, pakte de verliezen van vorige week terug, met een koerswinst van 2,1 procent tot 29,97 euro. In de telecomhoek was het beeld verdeeld. KPNQwest, dat morgen jaarcijfers bekendmaakt, moest 3,8 procent terug, en ook Versatel verloor 2,7 procent. KPN daarentegen kon met 3,4 procent omhoog. UPC deed met een koersverlies van ruim 6 procent op 31 eurocent een verdere stap richting vergetelheid. Vanaf donderdag maakt het geen deel meer uit van de AEX-index.

De AEX-index zelf stond 1,4 procent hoger op 488,7 punten. De stijging was in lijn met wat er op de andere Europese effectenbeurzen gebeurde. In Frankfurt, waar de beursindex rond het middaguur 1,6 procent hoger was, was Deutsche Telekom de grootste stijger. Een opwaardering door de zakenbank Morgan Stanley leverde het telecomconcern een koerswinst op van 5,7 procent.

Parijs deed het 1,4 procent beter. Hier was France Télécom met een koerswinst van 4,3 procent de grootste stijger. Londen bleef wat achter met een stijging van 0,7 procent. In Azië wordt deze week weinig gehandeld. Feestdagen houden veel beurzen dicht. De beurs van Hongkong, waar slechts een halve dag werd gehandeld, was 3 procent hoger. Pas vrijdag wordt de handel, vanwege het Chinese nieuwjaar, hervat. In Singapore was er sprake van een stijging van 0,25 procent. In Australië steeg de koersindex 0,75 procent.