Aanhangers eisen vrijlating Miloševic

Ongeveer vijfduizend Serviërs hebben zaterdag in de Servische hoofdstad Belgrado geprotesteerd tegen het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag en voor de vrijlating van Slobodan Miloševic, wiens proces morgen in Den Haag begint.

De demonstratie die was georganiseerd door de partij van Miloševic, de Socialistische Partij van Servië (SPS), werd gehouden onder het motto `Bevrijd Servië, bevrijd Slobodan'. Er deden zich geen ongeregeldheden voor.

De vijfduizend aanhangers van de voormalige president van Joegoslavië waren voornamelijk ontevreden ouderen en boeren. Velen droegen oude verkiezingsposters met de afbeelding van Miloševic en zwaaiden met vlaggen. Ze schreeuwden `Lang leve Slobo' en `Slobo, wij houden van je'. De vroegere premier Mirko Marjanovic, plaatsvervanger van Miloševic als leider van de socialistische partij, prees Miloševic als ,,een echte held'' en vond dat de Serviërs moeten ,,weigeren te buigen voor de criminelen die hem van alles de schuld willen geven''.

Volgens Marjanovic is Miloševic ,,ontvoerd door binnenlandse verraders die zullen worden berecht voor hun daad''. Miloševic werd vorig jaar zomer aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag uitgeleverd door de Servische autoriteiten, overigens onder zware internationale druk en onder protest van de Joegoslavische president Koštunica. Een andere spreker zei zaterdag tot Miloševic' aanhangers dat het VN-tribunaal met het proces tegen de ex-president tracht ,,het volk van Servië in diskrediet te brengen.''

Uit de luidsprekers klonk afgelopen zaterdag een van Miloševic' toespraken voor het tribunaal, waarin hij zijn vrijlating eist. Miloševic heeft vanaf het begin van zijn detentie verklaard het tribunaal niet te erkennen. Onder de demonstranten ging een petitie rond waarin werd opgeroepen tot afschaffing van het Joegoslavië-Tribunaal.