Zwarte eurobiljetten herken je niet aan kleur

Binnenkort gaan wij ons huis verkopen. Al eerder bood de koper aan om een deel contant te betalen voor roerende zaken en voor het recht van koop. Omdat wij vermoedden dat het zwart geld is, zijn wij er niet op ingegaan. Toch blijf ik me afvragen of we hier een kans laten liggen om op de kosten van de notaris en de makelaar te besparen.

Kunnen wij denken: zwart geld is hun keuze en niet ons probleem. Zal de fiscus niet vragen hoe ik aan zoveel geld op mijn bankrekening kom? De makelaar raadde het mij af. Heeft hij dit gedaan omdat hij dan minder provisie ontvangt?

(mevr. E. L.)

Wat is zwart (niet gefiscaliseerd) geld? Aan de kleur van de eurobiljetten zie je het niet. Wanneer u dit accepteert, is het niet uw probleem, u wordt heus geen heler, mist de omvang binnen de perken blijft.

Er is een ander probleem. Wanneer u de hele betaling regelt via de notaris, bent u er zeker van dat u uw geld krijgt. Wilt u een deel contant, dan moet u maar afwachten of u het ooit krijgt. Uw makelaar zal de koper wel goed inschatten. Makelaars zijn immers 24 uur per dag bezig met vogels van allerlei pluimage. In dat vak leer je de slechte mensen goed kennen. De fiscus kan geen probleem zijn. U heeft uw huis verkocht en als regel staat er dan geld op je rekening. Ze vragen u vast niet welk deel van de verkoop via de notaris liep.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld

Reacties: GELD TELT,

postbus 8987,

3009 TH Rotterdam

Fax: (010) 4066907

e-mail: geld@nrc.nl

    • Adriaan Hiele