Yokohama

In 1991 won IJsland de Bermuda Bowl in Yokohama. De overwinning van de eilandbewoners, die als outsiders aan het WK waren begonnen, was onvergetelijk en zette en passant ook het organiserende land op de bridgekaart. Sindsdien vindt in de Japanse havenplaats met enige regelmaat het internationaal hoog aangeschreven NEC-bridgefestival plaats. Dit jaar deed voor het eerst een Nederlands team mee: landskampioen Modalfa. Tijdens de zevende editie van het festival konden de Nederlanders aanvankelijk geen potten breken. In de strijd om de NEC-Cup miste het viertal de kwartfinales op een winstpunt. Engeland won de finale door Canada met 138-132 te verslaan. Het brons ging naar een team met de Hacketts en de Noorse ster Geir Helgemo. Modalfa herstelde zich uitstekend door in een veld van meer dan vijftig viertallen de winst te grijpen in de prestigieuze Ouchi Cup. De concurrentie uit Taiwan, Japan, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en India kwamen zestien of meer winstpunten tekort.

Uit de kwalificatieronde een torenhoge 4♡ waarin nogal wat NZ paren waren gedreven omdat OW tot 3♠ hadden opgeboden. Toch is de hartenmanche te maken, als je tenminste alles goed doet als leider. Huub Bertens liet zien hoe:

Z/Allen

♠ 10 8 3

♡ 5 4 2

♦ A 7 5 2

♣ 10 9 2

♠ A V B 7 6 5

♠ H 9 2

♡ 8 3

♡ V 9 7

♦ V 8 6

♦ H 10 9

♣ V B

♣ 8 5 4 3

♠ 4

♡ A H B 10 6

♦ B 4 3

♣ A H 7 6

West kwam uit met ♣V. Bertens, die tegen verliezers aankeek in alle kleuren, had het spel in een oogwenk door. Hij won de eerste slag en speelde meteen zijn singleton schoppen. Oost nam en speelde schoppen terug. Bertens troefde, sloeg ♣H en zag tot zijn genoegen (en volgens plan) de boer vallen. De Tilburger ging door met troefaas (mogelijk zat troefvrouw sec), stak met ♦A over naar dummy, sneed op troefvrouw, incasseerde ♣10, troefde weer een schoppen af in de hand en troefde de vierde klaveren op tafel: tien slagen. Belangrijk voor de communicatie tussen hand en dummy, die schoppen in slag twee. Als de leider daarmee wacht tot het eindspel, dan kan oost door troef te spelen verijdelen dat zuid de vierde klaveren op tafel troeft.

    • Jan van Cleeff