`XTC-reklame' slaat plank mis

Columnist Joost Zwagerman schreef de afgelopen week dat het gebruik van een enkel pilletje XTC aan te bevelen is. De column neemt reclame-achtige vormen aan: gelukzalig, goudeerlijk en doortastend, voorwaar een wonderdrug. Die redenering ondersteunt hij door slechts de chronische toxiciteit van XTC te benadrukken, chronisch (regelmatig) xtc-gebruik geeft schade aan serotenerge zenuwuiteinden maar gelukkig gebruiken de meeste mensen maar een enkel pilletje. Dus waar praten we over?

Zwagerman slaat hier de plank volledig mis door slechts de halve waarheid te verschaffen. Naast de chronische toxiciteit is er ook acute toxiciteit waar geen duidelijke dosis-effect relatie is. Simpel gezegd uw eerste pil kan tevens uw laatste zijn. Ieder jaar overlijden jonge mensen in associatie met gebruik van XTC. Voor een deel komt dit door de verontreinigingen in de illegale productie, maar sinds de tachtiger jaren is bekend dat ook farmaceutisch geproduceerd zuiver MDMA (zuivere XTC) kan leiden tot acute toxiciteit. Testen lost het probleem van verontreinigde pillen op, de gebruiker weet wat hij slikt. Blijft over de vraag hoeveel doden we bereid zijn te accepteren als er zuivere goed geteste MDMA gebruikt wordt.

Als XTC een geregistreerd geneesmiddel was, dan was het al lang en met veel lawaai van de markt gehaald, het is het onvermogen van de overheid om de markt aan te pakken die de discussie over testen of niet tot een wat kunstmatige maakt.

    • Dr.R.A. de Man