Visbouillon voor basisvoorraad

Voor visbouillon nemen de meeste thuiskokers maar al te graag hun toevlucht tot een bouillonblokje. Toch is het trekken van visbouillon een minder langdurige aangelegenheid dan het trekken van bijvoorbeeld kippenbouillon, een bezigheid waartoe een welwillende koker zich nog wel eens wil laten verleiden. Visliefhebbers doen er goed aan eens wat visbouillon te trekken en die in kleine hoeveelheden in te vriezen. Daar zijn vriezers nu juist zo handig voor. Een basisvoorraad zelfgetrokken visbouillon, dat is pas echte rijkdom in de keuken. Haal bij de visboer koppen en graten van platvis, dat mag geen probleem opleveren. Of bel 's morgens de visboer en vraag hem als er tarbot, tong, griet, schol, (tong)schar, of wijting gefileerd worden, wat van de koppen en graten opzij te leggen en haal die aan het eind van de dag op.

Bereiding: Verhit de olie in een ruime kookpan en smoor hierin de uien tot ze zacht en geurig worden (niet laten kleuren). Fruit dan graten en koppen mee tot het visvlees op de graten zijn rauwe kleur heeft verloren. Schenk de wijn erbij en laat deze op vrij laag vuur 2-3 minuten koken. Voeg dan 1 liter koud water toe, breng het geheel nét tegen de kook aan en schuim het oppervlak goed af. Voeg groenten, kruiden en specerijen toe, breng weer nét tegen de kook aan en laat alles gedurende 20 minuten trekken bij deze temperatuur. Het vocht mag niet hard koken op straffe van een blinde (niet heldere) bouillon. Schep vervolgens alle vaste bestanddelen uit de pan en giet de bouillon door een bolzeef, bekleed met een vochtige theedoek. Vang hem op en vries de bouillon na afkoeling in.

    • Florine Boucher