Verkeersboetes gaan fors omhoog in België

De Belgische regering gaat de verkeersboetes fors verhogen tot maximaal 2.500 euro per overtreding. Bij rijden onder invloed of snelheidsovertredingen van meer dan dertig kilometer per uur kan de rechter ook sneller het rijbewijs intrekken tot maximaal vijf jaar. Bovendien wil de regering duizend politieagenten vrijmaken voor verkeerscontroles. De pakkans is in België momenteel vijf keer kleiner dan in Nederland. In België vallen drie keer zoveel verkeersdoden (terwijl en zes miljoen mensen minder wonen). Premier Verhofstadt wil een halvering van het aantal verkeersdoden in 2010 in vergelijking met nu. Er komen in België vier categorieën verkeersovertredingen. Rijden onder invloed van alcohol of drugs en snelheidsovertredingen van meer dan dertig kilometer per uur vallen in de zwaarste categorie, waarvoor onmiddellijk de rijbevoegdheid kan worden ontzegd.