Twee nieuwe getuigen in zaak Lockerbie

De vijf Schotse rechters in het Lockerbieproces in Camp Zeist hebben gisteren bepaald dat de verdediging twee nieuwe getuigen mag oproepen in het hoger beroep van de vorig jaar tot een levenslange gevangenisstraf veroordeelde Libische verdachte.

De nieuwe getuigen zullen worden gehoord over een inbraak op de Londense luchthaven Heathrow op 21 december 1988, de dag waarop een bom ontplofte in een Boeing 747 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij PanAm boven het Schotse plaatsje Lockerbie. De zaak tegen de Libiër Abdel Basset al-Megrahi draait om de aanname dat de bom zijn reis in Malta is begonnen, maar Megrahi's advocaten willen aantonen dat hij ook op Heathrow kan zijn ingeladen. De inbraak had plaats in de ruimte waar de bagage voor het opgeblazen vliegtuig werd verzameld. Als gevolg van de bomexplosie vonden 270 mensen de dood; de 259 inzittenden en elf mensen in de omgeving van Lockerbie.

De twee nieuwe getuigen zijn twee vroegere veiligheidsfunctionarissen van Heathrow. Zij zullen naar verwachting woensdag worden opgeroepen. Overigens mogen de aanklagers 11 nieuwe getuigen oproepen om de informatie van de ex-veiligheidsfunctionarissen te weerleggen.

Megrahi's veroordeling berust grotendeels op indirect bewijs, voornamelijk de getuigenis van een Maltese winkelier die zegt op 7 december 1988 de Libische ex-geheime dienstman de kleren te hebben verkocht die rondom de bom in een bruine koffer waren gepakt. Als de bom in Londen is ingeladen, in plaats van op een eerdere vlucht vanuit Malta, staat de hele getuigenis van de winkelier, Tony Gauci, op losse schroeven. De drie rechters van het eerste proces erkenden al dat niet was verklaard hoe de koffer met de bom de scherpe veiligheidscontrole op de luchthaven Luqa in Malta had gepasseerd. Wel was er bewijs dat Megrahi op 7 december in Malta was.

Megrahi werd vorig jaar januari tot levenslang veroordeeld, maar zijn Libische medeverdachte werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het proces wordt gevoerd voor een Schotse rechtbank in Nederland omdat de Libische leider Gaddafi de verdachten niet wilde uitleveren aan de Verenigde Staten of Groot-Brittannië. Het twee weken geleden begonnen hoger beroep, dat maandag wordt voortgezet, zou nog enkele weken vergen.