Tosca

Om een opera te leren kennen, kan men het beste eerst naar een voorstelling, dan heeft men bij het luisteren naar de cd een beeld van wat er gebeurt. Dat kan bij de nieuwe cd van Puccini's Tosca, de soundtrack van de Tosca-film van Benoît Jacquot met Angela Gheorgiu als Tosca (voortreffelijk), Roberto Alagna (wat larmoyant) en Ruggero Raimondi (geil, boos, perfide).

Tosca speelt rond 1800 in Rome en gaat over de zangeres Tosca en haar vriend Cavaradossi, een schilder die wegens zijn revolutionare opvattingen wordt gearresteerd door politiechef Scarpia. Uiteindelijk sterven ze alledrie. Tosca steekt een mes in Scarpia, die haar wil verleiden: `Dát is de kus van Tosca' en ze schreeuwt hem dood: `Sterf, sterf, sterf!' De zeer geliefde opera, hier met vaak verhevigde dramatiek gedirigeerd door Antonio Pappano, telt prachtige aria's, zoals het aangrijpende Vissi d'arte – `Ik heb geleefd voor de kunst en voor de liefde.'

Tosca o.l.v. Antonio Pappano. EMI 7243 5 57173 2 (2cd)

    • Kasper Jansen