Terreurhandboek Al-Qaeda op web

Een 1.081 pagina's dikke handleiding voor Al-Qaeda-strijders staat op internet. De `Jihad Encyclopedie' (officiële titel: Veiligheids- en inlichtingendienst) blijkt voor een groot deel gebaseerd te zijn op Amerikaanse bronnen, zoals militaire handboeken, CIA-handleidingen, en vooral underground-literatuur.

De handleiding voor Al-Qaeda-strijders is sinds kort te raadplegen op een Talibaan-website. De vindplek werd vorige week bekendgemaakt door de Amerikaanse Muslim Students Association (MSA) uit de staat Ohio. Hoe die in het bezit is gekomen van het boekwerk is niet bekend. Over het bestaan van een handleiding van Al-Qaeda is de afgelopen maanden veel gespeculeerd, maar tot nu toe waren slecht fragmenten van instructies bekend.

De Jihad Encyclopedie is gesteld in Arabisch en rijk geïllustreerd. Er staan instructies in voor de bereiding van explosieven, het plaatsen van boobytraps, het plegen van aanslagen, spionage en gebruik van geheimtaal. Opvallend is het Amerikaanse karakter van de illustraties. De getoonde pistoolschutters zijn blanke mannen met T-shirts en honkbalpetjes. Ze staan voor westerse woningen. Veel illustraties hebben een Engels bijschrift. Het geheel oogt als een werkstuk van een middelbare scholier dat met schaar en lijmkwast uit westerse lectuur is samengesteld. De eerste pagina van het werk bevat een eerbetoon aan de vermaarde Palestijnse sjeik Abdullah Azzam, de grote inspiratiebron van Osama bin Laden, en de volgende bladzijde een eerbetoon aan Osama bin Laden zelf.

De Encyclopedie bevat een lang hoofdstuk waarin met waardering het opereren van de Israëlische inlichtingendienst Mossad wordt beschreven. Zo lijkt meer in het boekwerk afgekeken van westerse bronnen. Voor de bereiding van explosieven is geput uit de serie Improvised Munitions Black Book. Informatie over vergiften komt uit The poisoner's handbook.

zaterdags bijvoegsel: pagina 23

    • Karel Knip