Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprekken met politieke nieuwkomers in Tweede Kamer of gemeenteraad over hun drijfveren. Aan de discussie doet onder anderen mee René van der Kerkhof, oud-voetbalinternational bij PSV, die op de lijst staat voor Helmond Actief! Ned.3, 12.07-13.02u.

Netwerk. Onder meer over de plannen van president Bush met het Irak van Saddam Hussein. Ned.1, 20.17-20.52u.

7-dagen. Portret van de in 1978 geopende Penitiaire Inrichting Over Amstel, al snel omgedoopt tot Bijlmerbajes. Inmiddels wordt in de Kamer gedebatteerd over de vraag of bolletjesslikkers niet met z'n tweeën of drieën in een cel kunnen worden opgesloten. De Bijlmerbajes wordt begin 2004 gesloten. De nieuwe locatie is nog onduidelijk, want niemand heeft zin in een gevangenis in zijn achtertuin. Ned.3, 22.35-23.10u.

DOCUMENTAIRES

Dokwerk: De ogen van Tammy Faye. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.52-22.00u.

Todesursache: ungeklärt. Reportage over de vraag waarom zoveel sterfgevallen onopgelost blijven en hoe voorkomen kan worden dat er fouten worden gemaakt bij de lijkschouwing. ZDF, 23.20-23.50u.

KUNST & MUZIEK

Vrije geluiden. Aandacht voor het Schönberg Kwartet en een gesprek met componist, bassist, dirigent en performer H.K. Gruber. Ook een optreden van poplegende Iain Matthews, bekend van zijn recente Dylan-cover Blind Willy McTell. Ned.3, 11.00-12.00u.

Close-up. Herhaling van de documentaire uit mei vorig jaar waarin aan de hand van dagboekfragmenten en brieven de laatste twee jaar van het leven van Vincent van Gogh wordt beschreven. Van Gogh beschrijft de natuur van Arles, zijn verblijf in het gekkenhuis van Saint-Rémy de Provence en zijn tijd met Gauguin. Afl.: In het voetspoor van Van Gogh. Ned.1, 18.30-19.30u.

Spraakmakers. Gesprek met de bijna 52-jaar oude Belgische zanger Raymond Van het Groenewoud. Canvas, 21.40-22.15u.

Bonanza: Stilstand in beweging. In deze uitzending de twee architecten Lars Spuybroek van Nox en Kas Oosterhuis die de nieuwste computertechnologieën toepassen om gebouwen te ontwerpen die zo goed mogelijk aan de wensen van de gebruikers voldoen. Ned.3, 23.45-0.13u.

Kunst omdat het moet. Herhaling uit april van het vorig jaar van de documentaire over de filmkunst in Rusland. Via de vele filmfragmenten wordt een beeld geschetst van de Russische maatschappij door de decennia heen: oorlogsfilms, komische musicals en kritische beschouwingen. Afl.: Mosfilm, opkomst en ondergang van een filmfabriek. Ned.3, 0.20-1.12u.

SPORT

Olympisch ontbijt. Eerste rechtstreekse uitzending uit Salt Lake City met gasten uit politiek, sport en media over hoogtepunten van de avond en nacht. In deze uitzending zijn Bart de Graaff, Erik Hulzebosch en Marjanne Smit (zus van schaatster Gretha Smit) te gast. Maandag, Ned.2, 7.00-9.30u.

FILM

Le gendarme en balade (Jean Girault, 1970, Frankrijk). Vierde aflevering in succesvolle serie gendarmekluchten van driftkikker Louis de Funès. Met pensioen gestuurde brigade komt in Saint-Tropez alsnog in actie. Ook met Michel Galabru. VRT, 13.35-15.11u.

Addicted to Love (Griffin Dunne, 1997, VS). Regiedebuut van acteur Dunne is nogal voorspelbare, romantische tragikomedie over afgunst, liefde en wraak. Matthew Broderick en Meg Ryan bespieden op audiovisueel ingenieuze wijze hun beider ex-geliefden die thans een verhouding hebben: Kelly Preston en Tcheky Karyo. RTL4, 20.00-21.50u., onderbroken door reclame.

. The Heiress (William Wyler, 1949, VS). Prachtige filmbewerking van Henry James' `Washington Square'. Olivia de Havilland kreeg een Oscar voor haar rol van eenvoudige maar rijke jongedame die verslingerd raakt aan fortuinjager Montgomery Clift. Haar vader Ralph Richardson ziet weinig heil in deze affaire. Maandag, BBC2. 14.10-16.05u.

RADIO

Vroege vogels. Onder meer aandacht voor de komende conferentie over duurzame energie; de terugkeer van de vissen barbeel, serpeling en riviergrondel in de Rijn en het Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB). Radio 1, 8.08-10.00u.

OVT. Na de column van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager een gesprek met luchtvaarthistoricus Marc Dierikx over de mogelijke aankoop van de Joint Strike Fighter (JSF). In het tweede uur aandacht voor vrouwelijke sporters tijdens de Olympische Winterspelen en het slot van de spannende serie De Koeriers van Moskou, over spionnen, speurders en saboteurs. Radio 1, 10.04-12.00u.

Andere wereld van zondagmiddag. Onder meer een debat over het verbod op het testen van xtc-pillen op party's en de legalisering van drugs met psychiater Freek Polak en de Tweede-Kamerleden A. Apostolou en A. Nicolai. Verder de eerste aflevering van een serie over landen die willen toetreden tot de EG. Als eerste: Roemenië. 747AM, 13.02-15.00u.

Opium. Gesprek met Peer van den Berg en Dette Glashouwer van het mimegezelschap Suver Nuver over hun voorstelling Pleisterwoede waarin lichamelijk gehandicapte acteurs meespelen. Ook praat fluitiste Marieke Schneemann over haar nieuwe cd met muziek van Fauré en Escher. Radio 1, 19.04-20.00u.

Nachtlicht. Luisteraars kunnen een Valentijnswens uitspreken of een liefdesgedicht voordragen. Verder worden citaten van o.a. Oek de Jong, Robert Anker en Homerus voorgelezen. Radio 1 & 2, 1.04-6.00u.