Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een gesprek met de moeder en broer van de in 1994 vermoorde Christel Ambrosius, over proces volgende week van de `Puttense moordzaak'. Verder de Franse advocaat Jacques Vergès (hij verdedigde ooit kampbeul Klaus Barbie) die meent dat het proces van het Joegoslavië-tribunaal tegen Miloševic onrechtmatig is. Ned.3, 22.15-22.40u.

DOCUMENTAIRES

Vreemd land: Cotton club. Zie tv-vooraf. Ned.3, 16.23-17.00u.

The people vs Miloševic. Over de opkomst en val van de voormalige Joegoslavische leider Miloševic die beschuldigd wordt van genocide en misdaden tegen de menselijkheid. CNN, 21.00-22.00u. & herhaling zondag 16.00-17.00u.

PRAATPROGRAMMA

Bunkeren. Eerste deel van een serie licht satirische gesprekken tussen de toekan-pop Sir Geoffrey en bekende Nederlanders. Vanavond met presentator Andries Knevel. Ned.1, 18.47-19.00u.

Bijker ontmoet(te). Eerder opgenomen gesprekken van de onlangs overleden presentator Dirk-Jan Bijker. In deze aflevering praat de Engelse componist Sir John Taverner over inspiratie, iconen en Byzantijnse muziek. Ned.1, 22.35-23.05u.

Kaarten op tafel. Eerste deel een serie gesprekken waarin vanavond presentatrice Catherine Keijl praat over o.a. bezieling, geloof, angsten, eerste zoen, God en de EO. Ned.1, 23.05-23.40u.

MUZIEK

2MXL. Eerste aflevering van een nieuwe serie met o.a. de band Kirsten en zanger Joe Jackson. RTL5, 22.30-23.30u.

FILM

. It's a Wonderful Life (Frank Capra, 1946, VS). Hoogtepunt in populistisch oeuvre van Capra, waarin de kleine man het cynisme van de macht overwint en het goede een laatste kans krijgt. James Stewart wil zelfmoord plegen, omdat niemand hem meer nodig lijkt te hebben. Heerlijke sentimenten. VRT, 15.00-17.10u., zwart-wit.

The Dirty Dozen (Robert Aldrich, 1967, Engeland/VS). Oorlogsfilm waarin officier Michael Caine leiding geeft aan ex-criminelen die een Noord-Afrikaans oliedepot onschadelijk moeten maken. V8, 20.00-22.35u., met reclame.

. Star Trek: First Contact (Jonathan Frakes, 1996, VS). Imposante special effects zijn belangrijker dan het verhaal in achtste speelfilm naar de oorspronkelijke tv-serie van Gene Roddenberry. De Next Generation o.l.v. Captain Picard (Patrick Stewart) moet het in zijn eentje opnemen tegen de ultieme vorm van intergalactisch kwaad: de Borg, halforganisch-cybernetische wezens die elk andere levensvorm opslorpen. Net5, 20.05-22.00u.

My Best Friend's Wedding (P. J. Hogan, 1997, VS). Hollywooddebuut van de Australische regisseur van Muriel's Wedding is minder voorspelbaar dan de gangbare romantic comedy. Julia Roberts probeert te verhinderen dat haar ex Dermot Mulroney in het huwelijk treedt met Cameron Diaz. Homoseksueel Rupert Everett onderstreept dat vriendschap belangrijker is dan liefde. SBS6, 21.00-23.25u., met reclame en Hart van Nederland.

. Total Recall (Paul Verhoeven, 1990, VS). Hollandse tongue in cheek kenmerkt tweede Amerikaanse succesfilm van de vrolijk nihilistische regisseur van Basic Instinct: een majestueus gewelddadige, op een uitgewoond Mars gesitueerde action fantasy over de identiteitscrisis van een met geïmplanteerde herinneringen kampende Arnold Schwarzenegger. Net5, 22.00-23.55u.

Enemy of the State (Tony Scott, 1998, VS). Formulethriller uit het paranoia-genre. Will Smith versus het streven naar absolute, technisch geavanceerde overheidscontrole over ieder mens. Ook met Gene Hackman. BBC1, 22.15-0.20u.

. Othello (Oliver Parker, 1995, VS/Engeland). Historisch verantwoorde verfilming van Shakespeare's liefdesdrama – met fraaie kostuums, paleizen en veel zwaardgekletter – interpretreert het stuk niet anders dan wat het is: een sublieme verhandeling over de werking van jaloezie. Met Kenneth Branagh als Jago, Laurence Fishburne als Othello en Irene Jacob als Desdemona. Ned.1, 23.40-1.36u.

. The Man Who Loved Women (Blake Edwards, 1983, VS). Wisselvallige Edwards was betrekkelijk geïnspireerd bij deze Amerikaanse remake van Truffaut's L'homme qui aimait les femmes (1977). In navolging van Charles Denner speelt Burt Reynolds de man met een, uiteindelijk fatale obsessie voor vrouwen. Julie Andrews is zijn psychiater. VRT, 23.40-1.25u.

Point Blank (John Boorman, 1967, VS). Gewelddadige gangsterthriller met enige cultstatus. Lee Marvin neemt wraak op trouweloze collega's uit de onderwereld. Ned.3, 0.35-2.05u.

Zulu (Cy Endfield, 1964, Engeland). Heldhaftig en exotisch standaard-avontuur. Britse soldaten anno 1879 in het nauw gedreven door Afrikaanse krijgers. Met Michael Caine. SBS6, 1.00-3.20u.

RADIO

Tema. Onder meer over de werking van homeopathische en reguliere geneesmiddelen met de homeopathische arts Gio Meijer en Jan Willem Nienhuys van de stichting Skepsis. 747AM, 14.02-15.00u.

Talen en culturen. Eerste deel van een vierdelige serie over Argentinië behandelt de ontstaansgeschiedenis, de vele immigranten en hun invloed. 747AM, 16.02-17.00u.

Easy listening. Verschillende uitvoeringen van de tango Adiós Nonino van de in Argentinië zelf al decennialang geliefde Astor Piazzolla. Verder aandacht voor Billie Holiday en de onlangs overleden Hildegard Knef. Radio 2, 23.02-24.00u.