RECHTER: RICHARD MAY

Tough en fair, zo wordt de 62-jarige Richard May getypeerd. De Britse rechter is voorzitter van de drie rechters in de zaak-Miloševic. May, geboren in Londen, kreeg zijn opleiding aan het Haileybury College en Cambridge University. Hij was twaalf jaar aanklager voordat hij rechter werd.

Als kandidaat voor Labour voerde hij in 1979 campagne voor een zetel in het Britse lagerhuis tegen de conservatieve kandidaat Margaret Thatcher. Zijn inzet was: een tehuis voor dakloze kinderen en goedkope huurwoningen in Londen. Maar hij legde het af tegen Thatcher. Als rechter verdiepte hij zich in humanitair recht en in 1997 werd hij benoemd bij het VN-hof in Den Haag.

May kreeg vorig jaar een tik op de vingers toen drie Bosnische Kroaten in hoger beroep werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. May en zijn collega's hadden de mannen straffen opgelegd van zes tot tien jaar. In hoger beroep oordeelde de Amerikaanse rechter Patricia Wald dat haar collega's hun werk slecht hadden gedaan.

May behandelt ook de zaak tegen Momcilo Krajišnik en Biljana Plavšic, twee vertrouwelingen van de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, en hij deed de zaak tegen Dario Kordic. De Bosnische Kroaat werd een jaar geleden tot 25 jaar cel veroordeeld voor het politiek leiding geven aan de moord op moslims tijdens de oorlog in Bosnië in de periode 1993-1994.