RECHTER: PATRICK LIPTON ROBINSON

Patrick Lipton Robinson (1944) is niet voor een kleintje vervaard. Hij is misschien wat minder tough dan rechter-voorzitter Richard May, maar hij houdt de teugels stevig in handen. Zo waarschuwde hij Stevan Todorovic ruim een jaar geleden dat hij niet al te hoge verwachtingen moest koesteren over de uitkomst van zijn proces. De Bosnische Serviër had bekend schuldig te zijn aan `vervolging als misdaad tegen de menselijkheid' in ruil voor een `vriendelijke' aanbeveling van de aanklagers. Robinson herinnerde zijn toehoorders evenwel aan het wrede karakter van Todorovic' daden. ,,Niet de aanklagers, maar het tribunaal stellen uw straf vast'', liet hij de verdachte weten.

Mensenrechten stonden altijd al hoog op Robinsons agenda. De Jamaicaan was zeven jaar lang rapporteur voor de `Inter-American Commission on Human Rights', in welke hoedanigheid hij een `verklaring voor de rechten van inheemse volkeren' opstelde.

Hij studeerde rechten aan de University of the West Indies in Jamaica en de University of London. Na zijn studie werkte hij enkele jaren als advocaat in de Britse hoofdstad, alvorens terug te keren naar zijn geboorteland, waar hij diverse topfuncties als wetsdeskundige bij de overheid bekleedde.

In november 1998 werd Robinson benoemd tot rechter bij het tribunaal. Hij is tevens lid van de werkgroep Juridische Praktijken.