RECHTER: O-GON KWON

Toen O-gon Kwon (1953) vorig jaar werd benoemd als rechter bij het tribunaal, slaakten overheidsfunctionarissen in Zuid-Korea een zucht van verlichting. ,,Het is veelbetekenend dat ons land, dat lange tijd gebukt ging onder oorlog, onmenselijke misdaden en koloniale overheersing, een rechterlijke stem krijgt in een tribunaal dat soortgelijke misdaden in ex-Joegoslavië bestraft'', liet een woordvoerder in The Korea Herald weten. De benoeming zou hét bewijs zijn dat de Koreaanse strijd voor mensenrechten en democratie eindelijk naar waarde werd geschat.

Ook Kwon lijkt zich het slechte imago van zijn geboorteland aan te trekken. ,,Ik zal mijn uiterste best doen om oorlogsmisdadigers te berechten'', zei hij bij zijn inauguratie. ,,Maar ik ben ook van plan Korea's status in het internationale recht te verhogen. Dat is namelijk hard nodig.''

Afgaande op zijn curriculum vitae heeft de in Chongju, Chungchong-pukto geboren Koreaan de benoeming vooral aan zichzelf te danken. Op 24-jarige leeftijd studeerde hij af aan de universiteit in Seoul. Daarna schreef hij zich in voor een vervolgstudie aan de Law School of Harvard, die hij in 1985 met succes afrondde. Terug in eigen land werkte Kwon bij de rechtbank in Seoul en het Hooggerechtshof in Taegu. Als rechter in de zaak-Miloševic volgt hij Mohammed Fassi Fihri op.