Oprichter van Beter Bed meldt te laat

Voormalig grootaandeelhouder en grondlegger van beddenfabrikant Beter Bed P. Diks heeft verzuimd om zijn belang in het bedrijf af te melden bij Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE).

Dat blijkt uit meldingen die gisteren door de STE zijn gepubliceerd. De overtreding is aan het licht gekomen door het overnamebod dat een investeringsmaatschappij deze week op de beddenfabrikant uitbracht.

Oprichter P. Diks verkocht in oktober 1999 voor 12,6 miljoen euro alle aandelen die hij nog in Beter Bed bezat. Dat gebeurde een half jaar voor zijn vertrek. Hij meldde die transactie wel als bestuurder, maar verzuimde om als grootaandeelhouder zijn pakket van 6,65 procent af te melden. De Wet op de Melding Zeggenschap eist dat.

Grootaandeelhouders die door een aandelentransactie de grenzen van 5 procent, 10 procent, 25, 50 en 66,66 procent passeren dienen dat sinds 1992 ,,onverwijld'' te melden bij de vennootschap en de toezichthouder.

Het niet op tijd melden van een aandelenbelang is een strafbaar feit. De STE kan hiervan aangifte doen bij justititie. Op deze overtreding staat een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of een geldboet van 11.345 euro (25.000 gulden). Wanneer het verzuim opzettelijk wordt gepleegd is sprake van een misdrijf en kan dat worden bestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaar. De STE doet nooit uitspraken over lopende zaken.

De gebroeders Baan troffen vorig jaar een schikking van 75.000 gulden (34.000 euro) met het openbaar ministerie voor een verkeerde WMZ-melding in hun gelijknamige softwarebedrijf Baan Company.

Diks is de tweede grootaandeelhouder in korte tijd die zich niet aan de meldingsplicht houdt. Oprichter Hans Breukhoven van muziekketen Free Record Shop zag jarenlang een pakket certificaten over het hoofd, waardoor de buitenwacht ten onrechte in de veronderstelling verkeerde dat hij niet meer maar minder dan de helft van de aandelen controleerde. Dit werd onlangs duidelijk toen Breukhoven een bod uitbracht op de gehele onderneming.

Vorig jaar zag een private participatiemaatschappij die beheerd werd door toenmalige zakenbank Kempen & Co de meldingsplicht bij beleggingsfonds Beurshave over het hoofd.

In de bestanden van de toezichthouder stond jarenlang het belang van P. Diks, ondanks zijn melding volgens de regeling voor `insider transacties'. De WMZ-bestanden bij de STE zijn niet gekoppeld aan de meldingen die binnenkomen van individuele bestuurders.