Noodtoestand van kracht in Liberia

De Liberiaanse president Charles Taylor heeft gisteren de noodtoestand in zijn land uitgeroepen na schotenwisselingen met rebellen op ongeveer 35 kilometer van de hoofdstad Monrovia. Volgens de regering werden de rebellen daarbij op de vlucht gejaagd; de laatsten spreken dat echter tegen. De rebellen in het land waren hoe dan ook niet eerder zo dicht bij de hoofdstad gekomen sinds de jongste burgeroorlog midden 2000 uitbrak. Monrovia werd tijdens de vorige, zeven jaar durende burgeroorlog, die in de jaren negentig 200.000 levens eiste, aan puin geschoten. Een woordvoerder van de rebellen liet vanuit Abidjan (Ivoorkust) weten dat duizenden strijders zich opmaken voor de opmars naar Monrovia. Volgens hem zou de Liberiaanse hoofdstad binnen 72 uur kunnen vallen. De rebellen willen volgens de woordvoerder het ontslag en vertrek van Taylor.