NDT-choreografieën te druk

Misschien wel de leukste NDT-voorstelling van het seizoen, noemde zakelijk leider Jaap Hülsmann vorig jaar in zijn openingspraatje de jaarlijkse choreografie workshop van het Nederlands Danstheater. Het is zeker de meest bijzondere voorstelling, ook dit jaar weer. Er heerst een speciale sfeer door de voelbare saamhorigheid en het enthousiasme van de dansers, die de voorstelling zo duidelijk als `hun' voorstelling ervaren, of ze nu tot de uitvoerenden behoren of tot de vijftien dansers die zich als choreografen presenteren.

Het opvallendste van de workshop is de grote professionaliteit en inzet waarmee het marathonprogramma op het toneel gezet wordt. Ook al was er dit jaar choreografisch gezien minder om over te juichen. De alles overheersende trend is: druk en uiterst ingewikkeld bewegen, en veelvuldig gebruik van videobeelden. Wat muziek betreft wordt er naar hartelust gezapt en gemixt, wat het fragmentarisch karakter van de meeste werken nog eens benadrukt. Heldere, compacte statements worden vermeden, vrije associatie lijkt een absolute voorwaarde.

Dit jaar was er wel heel veel terug te vinden van de stijl van de vaste NDT-choreografen Kylian, Naharin en Forsythe. En de meeste van de vijftien choregrafieën verdronken in eenzelfde overkill aan nerveuze, aan paniek grenzende beweging, die daardoor toch een bepaalde vrijblijvendheid krijgt. Business as Usual van Shirley Esseboom viel op door het duidelijke thema: enkele zakenheren, meegesleurd in een meedogenloze maalstroom, springen,glijden en vallen over en onder hun bureaus, tevergeefs trachtend te ontsnappen aan de moordende tijdsdruk en routine.

Rani Luther onderscheidde zich in haar Dressed for life door een ongewoon geworden harmonieuze soberheid in beweging en het volgen van muzikale lijnen en karakterisering. Raphaëlle Delaunay bereikte in haar duet The Gwendolyns een goede samenhang en balans tussen gestileerde en bizarre vormen.

Václav Kunes en Patrick Marin zorgden voor een hilarisch, prachtig getimed nummer waarin ze, in het publiek gezeten, horen dat een choreografie niet door kan gaan en dat in de plaats daarvan een ballet wordt uitgevoerd waarin zij behoren op te treden. Waarna ze, als in een nachtmerrie die iedere danser wel eens gehad zal hebben, het toneel niet meer kunnen vinden.

Voorstelling: NDT choreografische workshop met 15 choreografieën, gemaakt en uitgevoerd door de dansers van het Nederlands Dans Theater. Gezien op 7-2 in het Lucent Danstheater, Den Haag.

    • Ine Rietstap