Medailles?

In Salt Lake City zijn vannacht de Olympische Winterspelen geopend. In 1998 won Nederland vijf keer goud, vier keer zilver en twee keer brons. Wordt dit aantal verbeterd?

Jeen van den Berg, oud-schaatser en winnaar van de Elfstedentocht: ,,Waarschijnlijk presteert Nederland minder dan op de Spelen van Nagano. Destijds ging het wel érg goed. Het is jammer dat bij de selectiewedstrijden voor Salt Lake City sommige schaatsers teleurstelden op hun favoriete afstand. Zo'n Romme neemt nu alleen nog maar deel aan de tien kilometer, terwijl hij op de vijf kilometer een geheide medaillekandidaat zou zijn geweest. Gelukkig hebben we met De Jong en Verheijen nog een paar goede lange afstandschaatsers achter de hand. Ritsma is altijd goed op een EK of WK, maar in Salt Lake City zie ik hem geen medailles halen. Ook bij Postma zal het er om spannen. Bij de vrouwen zal Timmer minder medailles halen dan in Nagano. Het is de vraag of het huwelijk met haar trainer Mueller goed is voor haar sportieve loopbaan. Nuyt maakt kans op een medaille, terwijl Smit waarschijnlijk net buiten de prijzen valt. Ze zal moeten wennen aan het gladde ijs van Salt Lake City.''

Peter Blangé, olympisch volleybalkampioen en voorzitter atletencommissie NOC*NSF: ,,Het wordt een hele klus om de successen van de Spelen van Nagano te evenaren. We moeten het van het schaatsen hebben, de verschillen tussen de diverse toppers zijn erg klein. Als er vanaf het begin goed wordt gepresteerd, ontstaat er een bepaalde euforie. Die kan overslaan op het hele Nederlandse team, waardoor er weer meer medailles worden gewonnen. Misschien halen we wel een medaille bij het snowboarden.''

Jan Rijpstra, Tweede-Kamerlid voor de VVD en belast met sportzaken: ,,We moeten het van het schaatsen hebben, zoveel is duidelijk. Ik heb voor alle afstanden bij de mannen en vrouwen een lijstje opgesteld, en opgeteld kom ik tot de volgende score: vijf gouden medailles, vijf zilveren medailles en zeven keer brons. De gouden medailles gaan naar Uytdehaage op de vijf kilometer bij de mannen, Timmer op de 1.500 en de 1.000 meter bij de vrouwen, Romme op `de tien' bij de mannen en Smit op `de vijf' bij de vrouwen. Bij het bobslee ga ik uit van een verrassing: brons voor de vrouwenploeg. Waarop ik mijn optimistische prognose baseer? De voorbereiding van de meeste sporters is prima geweest en werd slechts af en toe gehinderd door selectiewedstrijden. Iedere atleet ligt goed op schema, ik verwacht dat de Nederlanders op het juiste moment pieken.''

Michiel van Aardenne, secretaris Nederlandse bobsleebond: ,,Onze bobsleeploeg heeft, op het incident rond Arend Glas na, een goede voorbereiding gehad. We nemen met vier teams deel aan de Spelen, dan hoop je natuurlijk dat er en medaille wordt behaald. Mijn gevoel zegt dat dat kan, maar mijn verstand sluit een dergelijke prestatie uit. Bobsleeën is een dure sport. Een beetje bobslee kost al gauw zo'n twintigduizend euro, afgezien van de materialen die er nog bij horen. Het is niet verwonderlijk dat de sport niet immens populair is in Nederland. Wie weet waartoe goede prestaties op de Spelen kunnen leiden. Bij een behaalde medaille laat de bond in ieder geval de kurken knallen.''

Ron Berteling, oud-ijshockeyinternational: ,,We mogen blij zijn als we de successen van Nagano kunnen evenaren. Vooral op de middellange en lange afstanden bij het schaatsen verwacht ik medailles voor de Nederlandse mannen. Bij de vrouwen is de Duitse Friesinger grote favoriet. Als klein land moeten we onze plaats kennen. Als we zes, zeven medailles halen, hebben we het fantastisch gedaan. Het gaat goed met de Nederlandse sport. Die situatie moeten we houden en dat kan alleen door het leveren van puike prestaties. Kleinere teams als de bobsleeploeg of de snowboarders moeten proberen goede sponsors aan zich te binden. Misschien kunnen ze voor een stunt zorgen.''

    • Marcel Abrahams