LOCATIES

Het Joegoslavië-tribunaal zit aan het Churchillplein in Den Haag. Het gebouw is het oude hoofdkantoor van de `Eerste Nederlandsche' en de `Nieuwe Eerste Nederlandsche' verzekeringsmaatschappij, nu Aegon. Begin jaren negentig was het gebouw beschikbaar en er waren relatief weinig aanpassingen nodig om er een zwaarbewaakt hof van te maken. Om de ,,draagkracht van de verzekeringsinstelling'' te symboliseren had de architect een ,,zware, in artistone uitgevoerde basement'' ontworpen.

De zittingen van het tribunaal zijn toegankelijk voor het publiek. Via de website van het tribunaal kunnen de processen worden gevolgd. Op de site staan ook de aanklachten en volledige verslagen van de rechtszaken. (www.un.org/icty).

Gedetineerden zijn ondergebracht in het gevangeniscomplex aan de Pompstationweg in Scheveningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze gevangenis het Oranjehotel genoemd. De gevangenen zelf duiden het complex aan met `Hitlers prison'. De VN huren de cellen en `het product beveiliging' van het Nederlandse ministerie van Justitie. Nederland draagt jaarlijks zo'n 2,5 miljoen euro bij aan cellen, beveiliging en vervoer van de verdachten. Vanuit de Balkan worden de verdachten overgebracht naar vliegveld Valkenburg bij Leiden.